31 oktober

Händelser

31 oktober 802 förvisades bysantinska kejsarinnan Irene till ön Lesbos efter en konspiration bland Öst-Roms ministrar. Hon dog följande år.

31 oktober 1790 höll Etta Palm d’Aelders, nederländsk författare och feminist, ett väldokumenterat tal om kvinnans ställning i samhället. Talet hölls i Paris på den politiska diskussionsklubben Amis de la vérité och talet trycktes i efterhand upp och distribuerades. Talet handlade om jämlikhet mellan könen och att även kvinnorna borde ta del av den nya frihet och rättvisa som revolutionen åstadkommit.

31 oktober 1921 bildades Federation Sportive Feminine International som var den första internationella organisationen för kvinnlig friidrott. Organisationen hade bland annat hand om registrering av världsrekord och anordnade Kvinnospelen innan kvinnor fick delta i OS. 1926 arrangerades Kvinnospelen i Göteborg

31 oktober 1955 meddelade Storbritanniens prinsessa Margaret genom BBC att hon ställt in sitt planerade bröllop med Peter Townsend

31 oktober 2000 antogs Resolution 1325, om kvinnor, fred, säkerhet och ett genusperspektiv i fredsarbetet, enhälligt av FN:s säkerhetsråd. Resolutionen kom till då kvinnor ofta utesluts från fredsprocesser samtidigt som civila i modern tid blivit mer utsatta i väpnade konflikter.

Födda

31 oktober 1613 föddes Luisa de Guzmán som regerade över Portugal 1656-1666.

31 oktober 1876 föddes Natalie Clifford Barney, amerikansk författare och salongvärd som levde i Paris där hon drev en oerhört betydelsefull kulturell salong. Hon levde öppet som lesbisk gjorde stor skandal när hon, i början av 1900-talet, började publicera kärleksdikter till kvinnor. Hon såg det själv som ett sätt att slippa oönskad uppvaktning från heterosexuella män. Vid hennes salong på 20 Rue Jacob samlades konstnärer, författare och kulturpersonligheter från hela världen under 60 år. Hon strävade efter att lyfta fram kvinnliga författar- och konstnärsskap. Hon grundade L’Académie des Femmes – kvinnoakademin – i opposition mot den Franska Akademien som bara tillät manliga medlemmar.

31 oktober 1934 föddes Narriman Sadek, Egyptens sista drottning, gift med kung Farouk I. De gick i exil när monarkin avskaffades 1953. Narriman tröttnade på förhållandet med Farouk och skiljde sig från honom. Hon återvände senare till Kairo och levde ett tillbakadraget liv.

Döda

31 oktober 1884 avled Marie Bashkirtseff, ukrainsk konstnär, i tuberkulos, 25 år gammal.

31 oktober 1984 mördades Indiens premiärminister Indira Gandhi av två av sina sikhiska säkerhetsvakter. I de kravaller som utbröt efter mordet dödades tusentals sikher.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s