28 oktober

Händelser

28 oktober 1740 svimmade tsaritsa Anna av Ryssland under en middag. Under tiden hon var medvetslös utsågs hennes rådgivare Biron till regent. Då hon vaknade till godkände hon utnämningen och avled kort därefter. Hon dog barnlös 47 år gammal

28 oktober 1908 kedjade sig suffragetterna Muriel Matters och Helen Fox fast sig vid gallerskärmarna i The Ladies Gallery i det brittiska underhuset. Efter att det brittiska parlamentet brunnit ned 1834 så byggdes ett nytt hus där en separat åskådarsektion för kvinnor byggdes in. Denna åskådarplats kallades för The Ladies Gallery och den var försedd med gallerskärmar. Tanken var att kvinnorna skulle kunna se ut och följa debatten men att männen inte skulle se och “distraheras” av kvinnorna där inne. Av den anledningen var också belysningen dålig där inne för att det inte skulle lysa ut genom gallren. Kvinnoåskådarsektionen fick öknamnet “The Cage”. När de båda rösträttskämparna kedjat fast sig ropade de: “We have been behind this insulting grille too long!”. Samtidigt firade andra aktivister ned en banderoll i parlamentssalen med budskap om medborgerliga rättigheter för kvinnor. Personalen i parlamentet lyckades inte få loss de båda kvinnorna och istället bars hela gallerskärmen iväg och kedjorna sågades av i ett anslutande rum. Aktionen uppmärksammades stort i tidningarna.

28 oktober 1976 sköts Máire Drumm, viceordförande i Sinn Féin, till döds i sin sjukhussäng av nordirländska paramilitära protestanter.

28 oktober 2004 upplöstes “Det Kvindelige Velgørende Selskab” i Danmark som bl a gav priser till “tjänsteflickor” för lång och trogen tjänst.

28 oktober 2007 blev Cristina Fernández de Kirchner första kvinna i Argentina att väljas till president och andra kvinna på posten. Isabel Perón blev president i landet 1974 men hon valdes aldrig till ämbetet utan övertog det från sin make.

Födda

28 oktober 1816 föddes Malwida von Meysenbug, tysk författare och kulturpersonlighet som umgicks med många av 1800-talets stora författare och tänkare. Hennes texter fick betydelse för kvinnorörelsen i Europa. Hon var enda kvinna som nominerades till Nobelpriset i litteratur 1901

28 oktober 1856 föddes svenska skulptören Carolina Benedicks-Bruce, som även var aktiv inom rörelsen för kvinnlig rösträtt.

28 oktober 1897 föddes amerikanska kostymdesignern Edith Head, som vunnit 8 Oscars och gjort kläder till bland andra Audrey Hepburn, Grace Kelly och Liz Taylor.

28 oktober 1914 föddes Ria Wägner, svensk författare och översättare som blev en av de första TV-kockarna i Sverige och som med sin karaktäristiska bakåtvända vinkning blev en av de mest folkkära TV-kändisarna.

Döda

28 oktober 1412 dog Margareta, regerande drottning av Danmark, Norge och Sverige, av pesten på ett skepp i Flensburgs hamn.

28 oktober 1976 sköts Máire Drumm, viceordförande i Sinn Féin, till döds i sin sjukhussäng av nordirländska paramilitära protestanter

Advertisement