27 oktober

Händelser

27 oktober 1864 debuterade Christina Nilsson på Théâtre Lyrique i Paris som Violetta i Verdis La Traviata. Debuten blev en enorm succé.

27 oktober 1936 fick Mrs Wallis Simpson klart de dokument som bekräftade skilsmässan från hennes ex-make och därmed möjliggjorde att hon kunde gifta sig med kung Edward VIII av Storbritannien. Det skandalösa äktenskapet resulterade i att Edward tvingades abdikera redan samma år

27 oktober 1967 röstades en lag som legalisera aborter, kallad The Abortion Act, igenom i Storbritanniens parlament. Lagen gjorde aborter lagliga i hela Storbritannien utom Nordirland där abort avkriminaliserades först 2019.

Födda

27 oktober 1401 föddes Katarina av Valois, engelsk drottning, gift med Henrik V sedan 1420.

27 oktober 1744 föddes brittiska konstnären Mary Moser, som var en av två kvinnor som 1768 var med och grundade Royal Academy of Arts.

27 oktober 1869 föddes Melek Hassan Tourhan i Istanbul. Hon adopterades in i det Egyptiska hovet och gifte sig så småningom med Hussein Kamil. 1914 blev de sultan och sultaninna av Egypten. Melek hade en undanskymd roll och visade sig sällan offentligt förrän efter makens död 1917.

27 oktober 1885 föddes konstnären Sigrid Hjertén, en av förgrundsgestalterna i den svenska modernismen.

27 oktober 1931 föddes Nawal El Saadawi, egyptisk läkare, författare och kvinnorättsaktivist. Som läkare hade hon en hög ställning i hälsodepartementet, men hennes aktiva arbete för kvinnans rättigheter ledde först till hennes avskedande 1976 och fängslande i september 1981.

Döda

27 oktober 1735 dog Catharina Bröms, 70 år, som var brukspatron vid Wij säteri och bruk i Ockelbo i Gästrikland mellan 1708 och 1735. Redan innan hon övertog bruket i Wij hade hon ägnat sig åt annan affärsverksamhet vilket var mycket ovanligt för en kvinna i slutet av 1600-talet

27 oktober 1920 avled Agda Montelius, svensk freds- och kvinnorättsaktivist, 70 år gammal. Hon var ordförande i Fredrika Bremer-förbundet 1903-1920 (inofficiellt ledde hon förbundet som vice-ordförande redan innan) och var en drivande kraft i den svenska rösträttskampen. Hon var med i den delegation från Fredrika Bremer-förbundet som på nyårsdagen 1899 överlämnade det första formella förslaget om kvinnlig rösträtt från kvinnorörelsen till den svenska regeringen.
Hon hann uppleva att beslutet om rösträtten gick igenom 1919 men hann aldrig rösta själv då det första valet som kvinnor fick rösta i hölls 1921.

27 oktober 1968 dog Lise Meitner, österrikisk-svensk fysiker, 89 år gammal. Hon arbetade inom kärnfysik och med radioaktivitet och kom med den revolutionerande hypotesen att kärnklyvning uppstår då uran utsätts för neutronbestrålning vilket bland annat möjliggjorde atombomben.

Advertisement