26 oktober

Händelser

26 oktober 1916, nio dagar efter öppnandet av USA:s första preventivmedelsklinik arresterades Margaret Sanger för distribution av preventivmedel. Uppmärksamheten som kom av arresteringen och rättegången som följde blev en positiv vändpunkt då aktivism väcktes runt om i landet.

26 oktober 1967 kröntes Farah Pahlavi, eller Farah Diba, hustru till shahen av Iran, till kejsarinna (Shahbanu), 8 år efter deras giftemål. Hon och Shahen flydde landet när i samband med revolutionen 1979. Hon blev änka året efter när shahen dog i Egypten.

Födda

26 oktober 1845 föddes amerikanska feministiska aktivisten Tennie C. Claflin, som med sin syster Victoria Woodhull (USAs första kvinnliga presidentkandidat) öppnade börsmäklarfirma på Wall Street 1870.

26 oktober 1862 föddes Hilma af Klint, svensk pionjär inom abstrakt måleri som först långt efter sin död blivit erkänd för sin konst.

26 oktober 1900 föddes svenska författaren och poeten Karin Boye.

26 oktober 1947 föddes Hillary Rodham Clinton, före detta presidenthustru, utrikesminister och förlorare i 2016 års presidentval i USA.

Döda

26 oktober 1994 dog Tutta Rolf, norsk-svensk skådespelerska och revyartist.

Advertisement