25 oktober

Händelser

25 oktober 1154 blev Eleonora av Akvitanien som tidigare var drottning av Frankrike, drottning av England då hennes make Henrik II blev kung. Eleonora är en intressant karaktär och maktperson i 1100-talets Europa.

25 oktober 1586 dömdes Maria Stuart för sin inblandning i Babingtonsammansvärjningen som bl a handlade om att mörda Elisabeth I.

25 oktober 1638 utsågs tyskan Gese Wechel officiellt till “Svea rikets generalpostmästarinna”, alltså chef för det nybildade svenska postverket. Hon blev därmed Sveriges första kvinnliga verkschef. Hon hade övertagit ämbetet efter sin make som gått bort 1637. Hon skötte jobbet väl men fråntogs ämbetet 1642 med hänvisning till att hon var kvinna

25 oktober 1774, nästan ett år efter Boston Tea Party, skrev en grupp på 51 kvinnor ett protestbrev mot britternas tullar och skatter. Gruppen leddes av Penelope Barker och kvinnorna förespråkade en bojkott av brittiskt tyg och brittiskt te.

25 oktober 1783 avskedades Deborah Sampson från George Washingtons armé efter att under 1,5 år klätt sig som man och deltagit i strid som soldat. Hon avskedades dock utan reprimand och uppskattades för den tid hon tjänat i armén.

25 oktober 2013 invigdes Claras torg i Årjäng till minne av konditorn och poeten Clara Johansson

Födda

25 oktober 1510 föddes prinsessan Renée av Frankrike som stödde Jean Calvin och den protestantiska reformationen under franska religionskrigen

25 oktober 1900 föddes nigerianska läraren och kvinnorättsaktivisten Funmilayo Ransome-Kuti.
Hon var, förutom att vara den första kvinnan i landet att köra bil, en av de mest betydelsefulla ledarna i sin generation och en av de som drev på för landets självständighet.
Hon var med och grundade olika kvinnoorganisationer i landet och drev på för att fler kvinnor skulle få ta plats i beslutande församlingar och på andra maktpositioner.

25 oktober 1977 föddes Birgit Prinz, tysk fotbollsspelare som flera gånger blivit utsedd till världens bästa spelare!

Döda

25 oktober 1478 dog Katarina av Bosnien i exil i Rom. Hon var Bosniens änkedrottning som tvingades fly landet 1463 efter ottomanernas invasion.

Advertisement