12 oktober

Händelser

12 oktober 1799 blev Jeanne Geneviève Labrosse den första kvinnan att hoppa fallskärm från en luftballong. Hon hoppade från 900 meters höjd.

12 oktober 1810 bjöd Therese von Sachsen-Hildburghausen och kronprins Ludvig av Bayern in Münchens befolkning till deras bröllopsfest. Det blev den första Oktoberfesten som sedan dess är årligt återkommande i regionen.

12 oktober 1984 undkom premiärminister Margaret Thatcher ett mordförsök när IRA bombade det hotell där konservativa partiets kongress hölls

Födda

12 oktober 1808 föddes Frances Dana Barker Gage, amerikansk poet, slaverimotståndare och feminist som kämpade för kvinnors och svartas rösträtt.

12 oktober 1818 föddes Elizabeth Van Lew, amerikansk slaverimotståndare och filantrop som under amerikanska inbördeskriget ledde en grupp av spioner som gav information till och hjälpte Nordstaterna med bland annat fängelseutbrytningar.

12 oktober 1860 föddes Mabel Thorp Boardman, filantrop och ledare inom Amerikanska Röda Korset efter sekelskiftet.

Döda

12 oktober 1915 arkebuserades brittiska sjuksköterskan Edith Cavell av tyskarna för att hon hjälpt brittiska soldater att fly från Belgien.

12 oktober 1943, bara några veckor efter att livskamraten Ellen Terserus gått bort, så avled läraren och skolgrundaren Anna Ahlström, 83 år gammal. Hon hade disputerat vid Uppsala universitet 1899 och därefter mött mycket motstånd när hon försökt sig på en fortsatt akademisk karriär. Hon grundade istället Nya elementarskolan för flickor – känd som “Ahlströmska skolan” i Stockholm 1902. Hon drev skolan tillsammans med Ellen som tills de båda gick i pension på 1930-talet.

12 oktober 1948 dog Emilie Rathou, kvinnorättspionjär och ledare inom den svenska nykterhetsrörelsen, 86 år gammal. 1891 blev hon den första kvinnan i Sverige att hålla ett första maj-tal. Hon var också enda kvinna som deltog i den första folkriksdagen 1893. Rathou såg ett starkt samband mellan kvinnoförtryck och drickande. 1900 bildade hon Vita Bandet – en nykterhetsförening för kvinnor som inom några år spreds över landet och organiserade kvinnorna inom rörelsen.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s