9 oktober

Händelser

9 oktober 1514 gifte sig Maria Tudor, syster till Henrik VIII av England med kung Ludvig XII av Frankrike. Ludvig dog tre månader senare.

9 oktober 1930 genomförde amerikanska aviatrisen (och senare nazisten) Laura Ingalls den första transkontinentala flygningen över den amerikanska kontinenten. Ingalls slog många flygrekord för både kvinnor och män under 30-talet och var mycket beundrad. 1941 anklagades hon för spioneri då det framkom att hon mottagit pengar från de tyska nazisterna för att utföra uppdrag för dem i USA. Hon tycks ha varit ideologiskt övertygad nazist och höll tal inspirerade av Mein Kampf på nazistiska och nationalistiska möten.

9 oktober 1943 accepterades till sist Amelia King som volontär i Women’s Land Army – en organisation där kvinnor kunde arbeta frivilligt för att fylla på med arbetskraft i det brittiska jordbruket under andra världskriget. Hon hade först nekats att delta då hon var svart.
Efter att internationell press uppmärksammat fallet och frågan tagits upp till debatt i det brittiska underhuset, så ändrades beslutet och hon fick bli en så kallad “Land Girl”

9 oktober 1946 gjorde Birgit Nilsson debut på Kungliga Operan i Stockholm

9 oktober 1973 skiljde sig Priscilla från Elvis Presley efter drygt sex problemfyllda år som gifta.

9 oktober 2012 sköts 15-åriga skolflickan och aktivisten Malala Yousafzai i huvudet av pakistanska talibaner på väg till sin skola i Swat.

Födda

9 oktober 1823 föddes Mary Ann Shadd Cary, slaverimotståndare och journalist som var första afroamerikanska kvinnliga tidningsutgivare i Amerika. Hon drev en tidning mot slaveriet som hette “The Provincial Freeman” och utgavs på båda sidor gränsen i Kanada och USA.

9 oktober 1831 föddes Hilda Petrini, Sveriges första kvinnliga hantverksmästare. 1862 öppnade hon ett urmakeri på Götgatan 20 i Stockholm. Hennes verksamhet blev framgångsrik och rekommenderades av hennes kunder.

9 oktober 1862 föddes Fatma Aliye Topuz, turkisk författare, skribent och kvinnorättsaktivist som sägs ha varit en av de första kvinnorna i Turkiet att publicera en roman. 2009 trycktes 50-lirasedlar med hennes porträtt på.

9 oktober 1895 föddes Agnes von Krusenstjerna, svensk författare vars romanserie om “Fröknarna von Pahlen” skapade stor kontrovers då böckerna innehöll skildringar som bröt mot dåtidens rådande moraliska normer.

9 oktober 1940 föddes Manto Tshabalala-Msimang, sydafrikansk politiker som var landets hälsominister 1999-2008 och innan dess biträdande justitieminister. Hon utbildade sig till läkare i Sovjet och Tanzania och hade förtroendeposter inom ANC under den sena apartheidtiden. Som hälsominister kritiserades hon hårt av det internationella samfundet då hon förordade traditionell medicin, grönsaker och hälsosam kost istället för bromsmediciner mot hiv vilket, enligt kritikerna, orsakade hundratusentals människors död.

9 oktober 1947 föddes franska sångerskan France Gall i Paris. 1965 vann hon Eurovision Song Contest för Luxemburg.

Döda

9 oktober 1917 dog Laura Aller, dansk tidningsutgivare och chefredaktör

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s