5 oktober

Händelser

5 oktober 1789 tågade drygt 6000 människor, främst arbetarkvinnor, från Paris till Versailles för att protestera mot den rådande svälten. Kvinnotåget till Versailles i protest mot kungen, var en av de första och mest betydelsefulla händelserna under Franska revolutionen.

5 oktober 1869 öppnade Matilda Halls skola på Kungstorget 1 i Göteborg. Läraren Matilda Hall hade sedan 1857 drivit en ambitiös flickskola i staden som nu flyttade in i nya lokaler och fick en mer reguljär verksamhet med 3 klasser och 27 elever.

5 oktober 1944 utökades rösträtten i Frankrike till att även inkludera kvinnor. Första valet där kvinnor kunde rösta hölls året efter5 oktober 1962 hade den första James Bond-filmen, “Dr No” premiär med Ursula Andress som den första Bondbruden.5 oktober 1997 blev Christina Odenberg Sveriges första kvinnliga biskop.

Födda

5 oktober 1665 föddes Catharina Bröms, svensk framgångsrik affärskvinna och brukspatron vid Wij säteri och bruk i Ockelbo. Hon var något så ovanligt som en framgångsrik och tuff affärskvinna under 1700-talets början.5 oktober 1777 föddes Mary Ann Wade som vid 11 års ålder skickades till straffkolonin Australien som straff för ett rån hon begått i London. Hon är idag anmoder till 10000-tals australiensare5 oktober 1907 föddes amerikanska sångerskan Mrs. Miller, känd genom sina falsksångsversioner av populära låtar.

Döda

5 oktober 1802 avrättades Suzanne Bélair – känd som Sanité Bélair – haitisk frihetskämpe och revolutionär, 21 år gammal. Hon deltog aktivt i den haitiska revolutionen som bröt ut på 1790-talet som löjtnant i den armé som slogs mot den franska kolonialmakten.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s