4 oktober

Händelser

4 oktober 1562 gifte sig polska prinsessan Katarina Jagellonica med hertig Johan i Vilnius. Några år senare blev de kung och drottning av Sverige.

4 oktober 1875 grundades Lyceum för flickor, en privat flickskola och läroverk i Stockholm. Skolan var verksam mellan 1875 och 1970.

4 oktober 1918 hade musikrevyn “Sometime” premiär på Broadway i New York. Revyn blev det stora genombrottet för den unga skådespelerskan Mae West som spelade en av rollerna i uppsättningen. I föreställningen dansade hon “The Shimmy”, en dansstil där axlarna skakas från sida till sida samtidigt som resten av kroppen är relativt stilla. Mae Wests bild kom, efter denna föreställning, att pryda omslaget till ett populärt nothäfte med titeln “Ev’rybody Shimmies Now”, vilket ytterligare spred hennes berömmelse.

4 oktober 1980 kollapsade sångerskan Carly Simon av utmattning under en konsert i Pittsburgh. Resten av hennes turné ställdes in.

4 oktober 1984 avbröts den internationella bojkotten mot Nestlé som inletts i slutet av 70-talet då Nestlé lovat att sluta marknadsföra bröstmjölksersättning i u-länder. Eftersom löftet snart bröts startades snart nya bojkottskampanjer igen.

Födda

4 oktober 1160 föddes franska prinsessan Alys av Frankrike som från tidig ålder trolovades med Rickard Lejonhjärta och växte upp i England. Av politiska skäl blev giftemålet aldrig av och det ryktades att hon istället var Henrik IIs (alltså Rickards pappa) älskarinna

4 oktober 1862 föddes Jane Gernandt-Claine, svensk journalist och författare som i sina reportage och böcker skildrade kvinnors liv och villkor i olika kulturer. Hon flyttade runt i världen då hennes make var fransk diplomat.

4 oktober 1888 föddes Lucy Taiyah Eads, även känd som Cha-me eller Chief Lucy, som 1922 röstades fram som den första kvinnliga hövdingen över Kawfolket.

4 oktober 1898 föddes experimentella textilkonstnären Otti Berger som var aktiv vid Bauhaus-skolan under 1920- och 30-talet. Hon deporterades till Auschwitz 1944 och mördades där.

4 oktober 1907 föddes svenska barnboksförfattaren Ester Ringnér-Lundgren, som debuterade med barnboken Kvirre och Hoppsan. Unde sin författatkarriär utkom hon med 140 titlar.

4 oktober 1912 föddes svenska jazzsångerska Mabel Albins. Hon kom i kontakt med jazzmusiken åren 1934-35 då hon reste till USA för att besöka släktingar bland annat. Hon kom att bli en av de första professionella jazzsångerskorna i Sverige och sjöng med de främsta jazzorkestrarna i landet under 1930-talet. 1948 emigrerade hon till USA där hon levde större delen av sitt liv innan hon återvände till Sverige på ålderns höst

4 oktober 1917 föddes chilenska folksångerskan och konstnären Violeta Parra bl a känd för sången Gracias a la Vida.

Döda

4 oktober 1970 fann man den amerikanska sångerskan Janis Joplin död på rum 105 på Landmark Motor Hotel, Franklin Avenue, Hollywood. Hon hade tagit en överdos av heroin. Hon var bara 27 år gammal.Albumet Pearl släpptes några månader efter hennes död och innehåller flera av hennes största hitsinglar “Me and Bobby McGee” och “Cry Baby” samt acapella-låten “Mercedes Benz”.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s