1 oktober

Händelser

1 oktober 1316 utfärdade kung Birger Magnusson ett skyddsbrev för kvinnorna i Karelen som gav kvinnorna där, liksom i resten av Sverige, rätt till skydd och kvinnofrid samt fastslog att den som bröt mot detta kunde straffas.

1 oktober 1536 gifte sig Margareta Eriksdotter Leijonhufvud med Kung Gustav Vasa i Uppsala.

1 oktober 1553 kröntes Maria I, kallad Bloody Mary, till drottning av England. Hennes regeringstid kom att präglas av religiösa förföljelser av protestanter.

1 oktober 1559 gifte sig prinsessan Katarina Vasa (Gustavs dotter) med Edzard II av Ostfriesland som en del i en strategisk allians mot Danmark

1 oktober 1847 blev amerikanska astronomen Maria Mitchell den första att upptäcka en komet med teleskop. Den kallades Miss Michells komet.

1 oktober 1861 öppnades Seminarium för bildande af lärarinnor, senare kallat Högre lärarinneseminariet. Utbildningen var treårig med ett frivilligt fjärde år. Att utbilda sig till lärarinna var ett av få sätt för kvinnor att få tillgång till högre utbildning vid den tiden.

1 oktober 1862 öppnades den första yrkesskolan för kvinnor i Paris. Den hade startats av utbildningsaktivisten Élisa Lemonnier som dragit nytta av den brist på utbildad arbetskraft som uppstått efter revolterna 1848 för att få öppna sin kontroversiella skola.

1 oktober 1868 publicerades romanen Unga kvinnor (Little Women) skriven av Louisa May Alcott

1 oktober 1906 trädde en vallag om allmän och lika rösträtt i kraft i Finland. Den gav kvinnor rösträtt och valbarhet i storfurstendömets val.

1 oktober 1927 utkom nummer 40 av tidskriften Tidevarvet som gavs ut av Fogelstadsgruppen. I den fanns en artikel med rubriken “Den arbetslöses hustru” undertecknad av signaturen “Moa”. Det var första gången som författaren Moa Martinson använde sig av namnet Moa.
Egentligen hette hon Helga Maria och hon hade ibland skrivit artiklar och insändare med initialerna H.J (Helga Johansson). Namnet Moa hämtade hon från den danske nobelpristagaren Johannes V. Jensens bok “Jökeln: Myter om istiden och den första människan”.
1933 utkom Martinsons första roman “Kvinnor och äppelträd”, då under författarnamnet Moa Martinson.

1 oktober 1929 öppnade HSB det första kooperativa daghemmet, finansierat delvis med patentavgifter på sopnedkast. Åtta år senare startade man egen utbildning för personalen, men på 50-och 60-talen överläts driften på stat och kommun.

1 oktober 1931 införde Spanien rösträtt för alla kvinnor. Innan fick bara kvinnor som var hushållsförsörjare rösta.

1 oktober 1962 skrev 20-åringa sångerskan och skådespelerskan Barbra Streisand under sitt första skivkontrakt med Columbia Records. Sedan dess har hon blivit en av historiens bäst säljande artister.

1 oktober 1989 införde Danmark, som första land, “registrerat partnerskap” som gjorde att samkönade par fick liknande rättigheter som gifta.

Födda

1 oktober 1891 föddes Dagmar Ebbesen, svensk skådespelerska och sångerska. Hon fick något av ett genombrott 1921 när hon spelade hembiträdet Kristin i lustspelet Hemslavinnor och att spela hembiträde blev hennes paradroll och något hon fortsatte att göra under hela sin karriär.

1 oktober 1935 föddes den brittiska sångerskan och skådespelerskan, Julie Andrews

Döda

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s