30 September

Händelser

30 september 1520 blev Ayşe Hafsa Sultan den första innehavaren av titeln Valide Sultan i Osmanska riket då hennes son Süleyman I övertog tronen. Titeln betydde att hon var legal mor till en regerande sultan och innebar en särskild status.

30 september 1782 invigdes det gustavianska operahuset i Stockholm med urpremiären på operan Cora och Alonzo. Huvudrollen som Cora sjöngs av den tyska skådespelerskan Franziska Stading. Det var det publika genombrottet för hennes framgångsrika karriär som operastjärna i Sverige.
Från början var det tänkt att ett annat verk skulle framföras vid operahusets invigning nämligen Aeneas i Carthago med den danskfödda Caroline Müller i rollen som Dido. Hon hade dock hastigt lämnat landet och åkt till London för att fly undan sina fordringsägare. Ett år senare kallade Gustav III tillbaka henne till Stockholm och fick hennes skulder avskrivna.

30 september 1858 utfärdades utgivningsbevis till Louise Flodin som en månad senare startade Arboga tidning. Hon blev därmed Sveriges första kvinnliga utgivare och tidningsredaktör.

30 september 1868 lämnade regerande drottningen Isabella II av Spanien landet och tronen efter att hon gjort sig impopulär bland många grupper med en starkt religiös politik och hård kontroll av tidningar och föreningar.

Födda

30 september 1847 föddes Wilhelmina Drucker, holländsk författare och pionjärfeminist som grundade flera tidningar och föreningar för kvinnors rättigheter.30 september 1867 föddes Gulli Petrini, svensk fysiker och frisinnad politiker. Hon disputetade 1900 med avhandlingen “Om gasers utströmning genom kapillärrör vid låga tryck”. Hon var även aktiv i rösträttsrörelsen.30 september 1883 föddes Nora Stanton Barney, brittisk-amerikansk civilingenjör, arkitekt och rösträttsaktivist. Hon var en av de första kvinnorna i Nordamerika att ta en akademisk ingenjörsexamen och kämpade hela sitt liv för att få ta plats i de manliga strukturerna.

30 september 1901 föddes den amerikanska kontrabasisten och orkesterledaren Thelma Terry. Hon ledde jazzorkestern “Thelma Terry and Her Playboys” mellan 1927-1929 och kallades för “The Beautiful Blonde Siren of Syncopation”.30 september 1911 föddes Birgit Nyhed, svensk friidrottare som tävlade för Malmö Allmänna Idrottsklubb och som dominerade kastgrenarna i Sverige under 30- och 40-talen med mängder av SM-medaljer i diskus, kula och slungboll.

Döda

30 september 1888 mördades Elizabeth Stride och Catherine Eddowes i London. De var troligen Jack the Rippers tredje och fjärde offerGillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s