29 september

Händelser

29 september 1856 publicerades romanen Hertha av Fredrika Bremer, Sveriges kanske första feministiska roman med stor politisk påverkan. I romanen argumenterar Bremer för att kvinnor ska få tillgång till utbildning samt rätt att bli myndiga

29 september 1954 hade dramafilmen “Barfotagrevinnan”, med Ava Gardner i huvudrollen som sexsymbolen Maria Vargas, premiär i Hollywood.

29 september 1958 blev Gertrud “Trudy” Späth-Schweizer den första kvinnan i Schweiz att väljas in i en lokal politisk församling när hon valdes in i kommunstyret i Riehen. Schweiz var ett av de sista länderna i Europa att införa rösträtt för kvinnor, på federal nivå först 1971.

29 september 1984 samma dag som Elizabeth Taylor utsågs till världens vackraste i en omröstning lades hon in på rehab på Betty Fordkliniken.

29 september 1988 nådde Stacy Allison toppen av Mount Everest. Hon var då första kvinna från Amerika som lyckades klättra hela vägen upp!

Födda

29 september 1240 föddes Margareta av England engelsk prinsessa som var missnöjd drottning av Skottland från 1251 då hon gifte sig med Alexander III. Hon ska ha trivts dåligt i Skottland och orsakat spänningar mellan England och Skottland då skrev klagande till familjen i England

29 september 1328 föddes Johanna av Kent, Kents sköna mö. Johannas livshistoria är som en såpa fylld av hemlig kärlek, makt, död och intriger. Hon var gift med Edvard, den svarte prinsen och mor till Rikard II, kung av England

29 september 1810 föddes Elizabeth Gaskell, brittisk författare vars romaner utgör detaljerade beskrivningar av livet för flera skikt av det viktorianska samhället. 1857 publicerade hon “The Life of Charlotte Brontë” som var den första biografin om Brontë.

29 september 1931 föddes svenska filmstjärnan och modellen Anita Ekberg.

Döda

29 september 1921 dödades Fanja Baron, rysk anarkistisk revolutionär, av tjekan, den sovjetiska hemliga polisen. Hon bodde i USA från 1911 till 1917 och då hon återvände till sitt hemland förföljdes och fängslades hon då hon spred anarkistisk propaganda.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s