26 september

Händelser

26 september 1893 inleddes rättegången mot den 24-åriga anarkistiska aktivisten Emma Goldman som stod anklagad för anstiftan till upplopp efter att hon hållit ett medryckande tal för arbetslösa arbetare på Union Square i New York (se bild 2). Domstolen dömde henne till ett års fängelse som hon avtjänade i Blackwell’s Island Penitentiary. Under fängelsevistelsen passade hon på att studera medicin och läsa. När hon frisläpptes efter 10 månader möttes hon av en folkmassa på 3000 personer och hon fick många förfrågningar om att ge intervjuer och föreläsningar.
Under de kommande decennierna skulle hon komma att stå anklagad för många liknande politiska aktiviteter.

26 september 1996 blev Shannon Lucid blev den kvinna som dittills varit längst tid i rymden, då hon efter 188 dagar återvände till jorden.

Födda

26 september 1865 föddes Mary Russell, Duchess of Bedford, brittisk ornitolog, flygpionjär och rösträttsaktivist. 63 år gammal började Russell intressera sig för flygning och under 1930-talet slog hon flera flygrekord innan hon 1937 dog i en flygkrasch.

26 september 1875 föddes Mary Dreier, amerikansk kvinnorättsaktivist som bl a organiserade strejker bland kvinnliga arbetare

26 september 1893 föddes “Freda” Kirchwey, socialt engagerad amerikansk journalist och redaktör på tidskriften The Nation 1933-1955.

26 september 1896 föddes Aina Cederblom, svensk äventyrska och textilkonstnär som bl a reste ensam till Svarta Havet i en öppen 5-metersbåt.

26 september 1936 föddes Winnie Mandela, sydafrikansk politiker och aktivist som var gift med Nelson Mandela 1958-1996. Winnie Mandela har lämnat en motsägelsefullt historia efter sig och hon ses ofta både som en hjälte och som en djupt problematisk person i historien om kampen mot apartheid.Hon har hyllats för att hon höll minnet av sin man levande under de 27 år som han satt fängslad liksom för den ledarroll som hon tog inom ANC under kampen mot apartheid. Under denna tid trakasserades hon av polisen, arresterades flera gånger och satt själv fängslad under en period på grund av sina politiska aktiviteter.
Problematiken med henne har bestått i flera moraliska och brottsliga övertramp som hon gjort både innan och efter skilsmässan från Nelson Mandela. Hon har bland annat dömts för bedrägeri, anklagats för inblandning i en kidnappning samt för att ha uppmanat till så kallad necklacing (en avrättningsmetod där offret bränns med bensin) på förrädare inom den egna rörelsen. Detta gjorde henne till en komplex och kontroversiell figur inom ANC:s ledarskikt.

26 september 1981 föddes Serena Williams, amerikansk tennisspelare som vunnit 23 grand slam-titlar och som mellan åren 2002 och 2017 rankades som världsetta vid åtta tillfällen och som längst under 186 veckor i följd.

Döda

26 september 1290 drunknade 7-åriga Margareta, Jungfrun av Norge, regerande drottning av Skottland när hon för första gången reste till Skottland

26 september 1937 dog amerikanska bluessångerskan Bessie Smith, kallad The Empress of Blues, i en dramatisk bilolycka. Hon begravdes i en omärkt grav som fick en gravsten först 1970 då sångerskan Janis Joplin köpte gravstenen för att hedra sin idol.Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s