25 september

Händelser

25 september 1926, några år innan hon träffade Clyde, gifte sig 16-åriga framtida gangstern Bonnie Parker med bankrånaren Roy Thornton

25 september 1996 stängde det sista så kallade Magdalenahemmet på Irland. Syftet med Magdalenahemmen var att rehabilitera “fallna kvinnor”. Magdalenahem har funnits sedan 1700-talet i Europa och “behandlade” allt från prostituerade till rebelliska eller allmänt utstötta kvinnor. Magdalenahemmen är uppkallade efter “synderskan” Maria Magdalena i Nya Testamentet. Magdalenahemmen på Irland utsatte kvinnor för hård behandling och fysiska bestraffningar i syfte att rehabilitera dem.

25 september 2003 friades Amina Lawal, en nigeriansk kvinna som dömts till döden genom stening för otrohet enligt de Sharialagar som införts i norra Nigeria. Hon hade då suttit fängslad sedan mars 2002.

Födda

25 september 1839 föddes Mina Kruseman, holländsk feminist och författare som i sitt författarskap, tog upp frågor om kvinnors rättigheter.

25 september 1908 föddes franska regissören Jacqueline Audry, en av de första kommersiellt framgångsrika kvinnorna inom fransk film.

Döda

25 september 1828 dog Charlotta Seuerling, svensk sångerska, harpist och kompositör. Hon var blind men blev framgångsrik i sitt yrke.

25 september 1980 avled den estniska poeten Marie Under, 97 år gammal. Hon var en av Estlands mest inflytelserika poeter som gav ut 13 diktsamlingar. 1944 flydde hon undan ockupationen till Sverige där hon levde ett tillbakadraget liv fram till sin död.

25 september 2011 dog Wangari Maathai, kenyansk miljöaktivist, i cancer, 71 år gammal. Hon mottog 2004 Nobels fredspris med motiveringen: Fred på jorden är beroende av att vi lyckas säkra livsmiljön. Maathai står längst fram i kampen för miljön, demokrati och kvinnors rättigheter

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s