24 september

Händelser

24 september 1911 hölls den gemensamma begravningsgudstjänsten för Lisa Ström och Lilly Sundberg, två unga arbetarkvinnor som hade hittats drunknade i Hammarby sjö i Stockholm. Kropparna hade hittats sammanbundna med väskor och fickor fyllda av sten. Kvinnorna hade tagit sina liv tillsammans. Händelsen uppmärksammades stort och spreds i tidningar landet över och i ett skillingtryck.
Lisa och Lilly var ett par men tiden tillät dem inte att vara tillsammans i livet. Även i döden skiljdes de åt i varsin kista.1945 restes statyn på bilden. Den är inspirerad av Lisa och Lilly historia men bär namnet Systrarna, vilket är något missvisande om deras relation.

24 september 1938 flög sovjetiska piloterna Valentina Grizodubova, Marina Raskova och Paulina Ossipenko 5908 km i sträck från Moskva till Komsomolsk. Detta var distansrekord för kvinnor vid tiden men färden slutade i en kontrollerad krash pga dåligt väder. Alla tre överlevde. Raskova som var navigatör och fick hoppa fallskärm ur planet vid krashen. Hon hittades två dagar efter de andra i skogen. Alla tre deltog senare som stridspiloter under andra världskriget.

24 september 1967 signerade USA:s president Lyndon B. Johnson Executive Order nr 11246 som förbjöd könsdiskriminering på arbetsmarknaden.

24 september 1988 slog friidrottare Jackie Joyner-Kersee världsrekord i 7-kamp vid OS i Seoul, ett rekord som står sig än idag.

Födda

24 september 1513 föddes Katarina av Sachsen-Lauenburg, som blev drottning av Sverige 1531 då hon gifte sig med Gustav Vasa. Hon dog redan 1535 av skador efter ett fall under en graviditet. Hon var mor till kung Erik XIV.

24 september 1794 föddes Jeanne Villepreux-Power som var en fransk marinbiolog. 1832 blev hon den första biolog som konstruerade och använde sig av ett akvarium för att studera havsarter. Hon har därför kallats “akvariofilins moder”.

24 september 1825 föddes Frances Harper, amerikansk poet, lärare och aktivist som arbetade för att befria slavar och för att påverka opinionen mot slaveriet. Hon var en pionjär som författare då hon var en av få afroamerikanska kvinnor att publiceras i mitten av 1800-talet. Hon var också verksam som agitator och resetalare och reste runt höll tal mot slaveriet. Efter amerikanska inbördeskriget drev hon även frågan om kvinnlig rösträtt och var aktiv inom nykterhetsrörelsen.

24 september 1861 föddes Bhikaiji Cama, indisk ledande aktivist som kämpade för landets självständigt från Storbritannien.

24 september 1941 föddes den amerikansk-brittisksa fotografen och musikern Linda McCartney

Döda

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s