23 september

Händelser

23 september 1885 omkom 19 personer i trängseln som uppstod när operasopranen Christina Nilsson sjöng från en balkong på Grand Hotel i Stockholm

23 september 1913 genomförde en grupp kvinnor i Bloemfontein, Sydafrika, ledda av Charlotte Maxeke, en protest mot de passlagar som införts för svarta kvinnor. Lagen innebar att svarta var tvungna att ansöka om och bära särskilda pass för att få arbeta och röra sig bland vita. Den 23 september marscherade kvinnorna fram till kommunkontoret och brände sina pass inför myndigheterna. Protesterna fungerade och reglerna lättades upp för kvinnor men behölls för män.

23 september 1947 meddelade presidenthustrun Eva Peron att lagen som gav Argentinas kvinnor rösträtt och lika rättigheter hade trätt i kraft

23 september 1998 fick skådespelerskan Jamie Lee Curtis en stjärna på Hollywood Walk of Fame.

23 september 2000 sattes demokratiledaren Aung San Suu Kyi återigen i husarrest av juntan i Burma. Denna husarrest var ett straff för de möten hon haft med andra demokratiledare menis again placed under house arrest, even though her activities have been sharply restricted since early 1997.

Födda

23 september 1434 föddes Yolande av Frankrike hertiginna av Savojen. Hon regerade Savojen i sin sons och sin epileptiske makes ställe. Hon stödde Burgundernas sida i kriget mot sin egen bror Ludvig XI. Hon bytte senare sida och tillfångatogs av burgunderna

23 september 1740 föddes kejsarinnan Go-Sakuramachi av Japan den sista av 8 kvinnliga monarker innan konstititionen förbjöd kvinnlig tronföljd.

23 september 1838 föddes Victoria Woodhull som 1872 blev den första kvinnan att kandidera till presidentposten i USA.

23 september 1851 föddes Ellen Hayes, amerikansk kontroversiell astronom, matematiker och kvinnorättsaktivist

23 september 1865 föddes baronessan Emma Orczy, ungersk-brittisk författare och konstnär som bl a skrev Den röda nejlikan.

23 september 1869 föddes Mary Mallon, känd som Typhoid Mary, en av historiens mest kända smittspridare av tyfoidfeber. Mary arbetade som kokerska i olika familjer i New York-området som alla hade drabbats av tyfoid och några hade avlidit i sjukdomen.

Döda

23 september 1958 dog Elisabeth Tamm, 78 år gammal. Hon var en förgrundsgestalt inom den svenska kvinnorättsrörelsen och en av de fem första kvinnorna som valdes in i riksdagen 1922. Hon var en av initiativtagarna till Kvinnliga medborgarskolan vid Fogelstad.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s