19 september

Händelser

19 september 1893 införde den självstyrande kolonin Nya Zeeland rösträtt för kvinnor som första land i världen.

19 september 1985 förstördes Mexikos textildistrikt i en jordbävning som gjorde ca 40 000 kvinnliga textilarbetare arbetslösa. Deras fackförening blev ett nytt nav i Mexikos kvinnorörelse och den första fackföreningen som leddes av kvinnor i landet.

19 september 1971 blev 19-åriga Beth Bonner den första vinnaren av kvinnoklassen i New York City maraton.

Födda

19 september 1883 föddes amerikanska suffragetten Mabel Vernon som var en av ledarna i rösträttsrörelsen bl a i gruppen the Silent Sentinels som under lång tid dagligen protesterade utanför Vita huset.

19 september 1887 föddes Cora Calhoun, känd som Lovie Austin, kompositör och bandledare under 20-talets blues-era.

19 september 1930 föddes amerikanska fotojournalisten Bettye Lane som dokumenterade kvinnorörelsen, medborgarrättsrörelsen och gayrörelsen.

19 september 1941 föddes Cass Elliot, även känd som Mama Cass, amerikansk sångerska med gudabenådad röst. Hon var med i gruppen The Mamas and the Papas som hade stora hittar som California Dreamin’ och Monday, Monday. Som soloartist släppte hon fem album och spelat in den (i mitt tycke) vackraste versionen av klassikern Dream a Little Dream of Me. Cass Elliot drabbades genom sin karriär svårt av underhållningsindustrins sjuka kroppsideal och genomförde flera livsfarliga svältdieter för att gå ned i vikt, vilket skadade henne svårt.

Döda

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s