17 september

Händelser

17 september 1849 lyckades Harriet Tubman, senare legendarisk aktivist och slaverimotståndare, fly från sina slavägare. Eliza Brodess, slavägaren, satte ut annons på 100$ belöning för att återfå Harriet, kallad Minty, och hennes bröder.

17 september 1903 avlade Agnes Arvidson apotekarexamen och blev därmed den första kvinnan i Sverige med en sådan examen. Kvinnors bana inom apoteksvärlden tog sin början 1891 då kvinnor fick lika rätt som män att arbeta på svenska apotek. 1892 fick kvinnor möjlighet att börja på farmaceututbildningen. Den första kvinnan som tog famaceutexamen var Märtha Leth som gjorde detta i januari 1897. Senare samma år tog även Agnes Arvidson examen. 1901 öppnade Farmaceutiska institutet upp utbildningen för kvinnor och Agnes Arvidson började då studera där. Agnes Arvidson och andra kvinnors karriärer inom apoteksbranschen lyftes fram inom kvinnorörelsen som en framgång för kvinnor inom vetenskapliga yrken.Agnes och andra kvinnliga apotekspionjärer porträtterades bland annat i tidskriften Idun 1903.Agnes Arvidson kom senare att driva apotek på en rad olika platser i landet och 1928 blev hon den första kvinnliga apotekaren med eget privilegiebrev. Hon drev därefter ett privat apotek i Norsjö och därefter i Mellerud.

17 september 1983 vann Vanessa Williams skönhetstävlingen Miss America. Hon var första afroamerikan som vann titeln.

Födda

17 september 1828 föddes Louise Flodin, svensk journalist och redaktör. Hon köpte 1858 ett tryckeri i Arboga och började publicera Arboga Tidning, som utkom med ett nummer i veckan. Hon var första svenska kvinna att grunda en tidning med tillståndsbevis för utgivning.

17 september 1937 föddes Albertine Sarrazin, algerisk-fransk författare som levde ett tufft liv med prostitution och kriminalitet. Hon är känd för sin delvis självbiografiska roman Astragal som hon skrev medan hon satt i fängelse för väpnat rån.
Boken har fått kultstatus, och nyutgavs 2014 på engelska med ett förord av Patti Smith. Den nyöversattes även till svenska 2015.

Döda

17 september 1179 dog Hildegard av Bingen, tysk abbedissa, predikant, filosof, naturapotekare och författare som kanoniserades 2012.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s