15 september

Händelser

15 september 1853 vigdes Antoinette Blackwell till protestantisk präst som första kvinna i USA. Hon använde sin ställning för att driva frågor kring kvinnors rättigheter och utbildning

15 september 1963 exploderade en bomb i Sixteenth Street Baptist Church, i Birmingham, Alabama som dödade fyra unga flickor; –Addie Mae Collins, Carole Robertson, Cynthia Wesley och Denise McNair–och skadade 22 andra. Det var medlemmar i Ku Klux Klan som genomfört attentatet.15 september 1963 frigavs de sista flickorna ur den grupp som kallats the Leesburg Stockade Girls, efter att de suttit häktade i ca 1,5 månad.
Dessa flickor, i åldrarna 12-15 år, var aktiva i den amerikanska medborgarrättsrörelsen och hade i juli genomfört en protest mot segregationslagarna i Georgia genom att försöka köpa biobiljetter på framsidan av en biograf i en kassa avsedd för vita. Polisen hade kommit för att gripa dem och placerade dem i ett spartanskt häkte, kallat Leesburg Stockade. Häktet var gammalt, övergivet och helt utan faciliteter och sängar. Anläggningen låg dessutom i en annan stad ett par mil från deras hemstad. Deras föräldrar fick inte veta var flickorna hölls och de släpptes först efter att en fotograf besökt dem och publicerat bilder från deras torftiga cell.

15 september 1971 ockuperade kvinnorörelsen i Köpenhamn ett rivningshus och startade Nordens första kvinnohus.15 september 1981 godkände Senaten i USA utnämnandet av Sandra Day O’Connor till domare i högsta domstolen som första kvinna på posten.

Födda

15 september 1666 föddes Sofia Dorotea av Celle, gift med Georg I av Storbritannien men skild 1694 innan han blev kung, efter en skandal. Hon hade en kärleksaffär med sin barndomsvän Philip Christoph Königsmarck. Paret skrev kärleksbrev till varandra, delvis på chiffer. Philip försvann under mystiska omständigheter i juni 1694 och Sofia Dorotea spärrades in på slottet Ahlden i över 30 år till hennes död. Större delen av parets korrespondens (cirka 300 brev) finns bevarad och förvaras i Lunds universitetsbibliotek.15 september 1824 föddes författaren Adeline Dutton Train Whitney som skrev böcker för flickor som förespråkade konservativa värderingar och en traditionell kvinnoroll där kvinnan är lyckligast i hemmet.

15 september 1890 föddes brittiska deckardrottningen Agatha Christie som är en av världens mest säljande författare genom tiderna.15 september 1918 föddes Margot Loyola, chilensk folksångerska som genomförde omfattande forskning om chilensk äa musiktraditioner och folkmusik stilar.

Döda

15 september 921 mördades Ludmilla av Böhmen.Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s