13 september

Händelser

13 september 1933 blev politikern Elizabeth McCombs första kvinnan i Nya Zeelands parlament när hon övertog sin makes plats efter hans död. I Nya Zeeland fick kvinnor rösträtt redan 1893 men kvinnor fick själva inte ställa upp i parlamentsvalet förrän 1919

13 september 1935 gjorde 13-åriga Judy Garland sin andra audition för filmbolaget MGM.
Hon var redan en erfaren sångerska och artist som hade scendebuterat som 2-åring då hon fick sjunga i sina äldre systrars show.
Hon hade tidigare försökt få ett filmkontrakt med flera olika studior och den här gången lyckades hon. På plats vid hennes audition fanns filmbolagschefen Louis B. Mayor, som gillade hennes sång. Där fanns även Roger Edens som senare skulle komma att skriva mycket musik till henne senare.
Garland fick ett sjuårigt filmkontrakt med MGM där de betalade henne 150 dollar i veckan. Hon sattes i studions egen skola och förbereddes för kommande roller. Eftersom filmbolaget tyckte att hon var för tjock sattes hon på diet och gavs amfetaminliknande bantningspiller som gjorde henne hyperaktiv. De gav henne då sömnmedel för att sova. Redan i tonåren utvecklade Garland alltså beroende av olika droger, något som kom att förfölja henne igenom hela livet.
Sin första filmroll fick hon göra 1936 och några år senare gjorde hon huvudrollen som Dorothy i storfilmen Trollkarlen från Oz.

13 september 1949 bildades Ladies Professional Golf Association(LPGA) av 13 kvinnor i NYC. LPGA är USAs äldsta org för kvinnliga sportproffs

13 september 1948 valdes Margaret Chase Smith in i amerikanska senaten och blev då första kvinna som både suttit i repersentanthuset och senaten.

13 september 1993 hade The Ricki Lakes Show premiär på nationell amerikansk TV.

Födda

13 september år 64 föddes Julia Flavia, dotter och enda barn till romerske kejsaren Titus

13 september 1922 föddes Yma Sumac, peruansk sångerska som blev känd för sitt extremt stora röstomfång som sträckte sig över fyra oktaver. Hon sjöng bland annat experimentell peruansk folkmusik och blandade genres, allt från opera till rock och mambo.
Hon nådde internationella framgångar och flyttade till USA på 50-talet.

Döda


13 september 1624 mördades drottning Ketevan av Muchrani i Shiraz, Iran, på order av den safavidiske shahen Abbas den store. Hon hade varit drottning i Kachetien, ett kungarike i östra Georgien mellan 1601-1602 men hållits som gisslan i Persien sedan många år efter misslyckade krigsförhandlingar med perserna.

13 september 1409 dog Isabella av Valois 19 år, i barnsäng. Som 6-åring giftes hon bort med Rickard II av England. Hon blev änka vid 10 års ålder

13 september 1612 dog Karin Månsdotter, drottning av Sverige 1567-1568. Hon var gift med Erik XIV som avsattes 1568. Efter att Erik dött 1577 levde Karin ett tillbakadraget, men välbärgat liv fram till sin död. Hon avled på Liuksiala kungsgård i Finland.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Ä0å

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s