12 september

Händelser

12 september 1921 utsågs Kerstin Hesselgren till riksdagsledamot av första kammaren i som första kvinna i den kammaren.12 september 1921 hölls det första allmänna valet till Sveriges riksdag där både män och kvinnor får rösta12 september 1953 gifte sig Jacqueline Bouvier med John F. Kennedy. Jackies spektakulära och ikoniska klänning var skapad av afroamerikanska designern Ann Lowe som drev en syateljé i New York. Klänningen och de tillhörande 12 brudtärneklänningarna förstördes dock då ateljén översvämmades 10 dagar innan bröllopet. Lowe och hennes personal jobbade dygnet runt för att återskapa klänningarna som ursprungligen tagit 8 veckor att sy. Lowe sägs ha gått mer än 2000 dollar back på jobbet.Lowe fick inget egentligt erkännande i sin samtid för klänningen. När pressen intervjuade Jackie om vem som skapat hennes brudklänning så svarade hon att den var sydd av “en färgad kvinna”.12 september 1992 blev Dr. Mae Jemison den första afroamerikanska kvinnan i rymden då hon lyfte med Endeavour STS-47.

Födda

12 september 1841 föddes Karolina Själander, vegetarian och matematiklärare som 1878 grundade “Själanderska” skolan i Gävle. Hon var mycket aktiv i stadens föreningsliv i bland annat rösträttsföreningen, gymnastikföreningen, KFUK och Vita Bandet. Vid kommunala valet 1910 var hon en av de första tre kvinnorna att väljas in i stadsfullmäktige.12 september 1855 föddes Ida Wedel-Jarlsberg, norsk konstnär, nykterhets- och kvinnorättskämpe som var hovdam hos svensk-norska drottningen Sofia. Hon avskedades dock efter några år då hon haft en politisk konflikt med drottningen.12 september 1859 föddes Florence Kelley, amerikansk aktivist inom arbetsrätt som arbetade för införande av 8 timmars arbetsdag, minimilöner och barns rättigheter. Hon myntade begreppet “löneslaveri”.12 september 1894 föddes Dorothy Maud Wrinch, brittisk matematiker och biokemist som blev känd för sina matematiska (men dock, felaktiga) beräkningar av proteinstrukturer som inspirerade till framtida upptäckter på området.12 september 1897 föddes Irene Joliot-Curie, dotter till Marie & Pierre Curie som följde i sina föräldrars fotspår och blev framstående kemist. Joliot-Curie fick, tillsammans med sin make, Nobelpriset i kemi 1935 för upptäckten av konstgjord radioaktivitet.

Döda

12 september 640 dog Zak K’uk’ som var drottning i Maya-staten Palenque, 612-615. Hon efterträddes av sin son12 september 2003 dog Eddie Figge, svensk konstnär och skådespelerska, 99 år gammal.Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s