10 september

Händelser

10 september 1948 åtalades amerikanska nazist-propaganisten Mildred “Axis Sally” Gillars för förräderi för de radioprogram hon sänt under kriget.

Födda

10 september 1853 föddes Gertrud Adelborg, svensk feminist som hade en viktig roll som organisatör inom rörelsen för kvinnlig rösträtt. Hon var aktiv i Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt (LKPR) och ingick i delegationer som lyfte frågan till både kungen och regering.

10 september 1890 föddes italienska modeskaparen Elsa Schiaparelli, en av mellankrigstidens mest inflytelserika designers.

Döda

10 september 1167 dog Matilda av England, tysk-romersk kejsarinna som regerande England år 1141 i opposition mot sin kusin kung Stefan.

10 september 1797 dog Mary Wollstonecraft, brittisk författare, filosof och feminist, i sviterna efter förlossningen där dottern Mary (senare Shelley) föddes. Hon var bara 38 år gammal. Hennes “Till försvar för kvinnans rättigheter” är en av de viktigaste feministiska klassikerna

10 september 1898 mördades Elisabeth, Österrikes kejsarinna, kallad Sisi, av en italiensk anarkist när hon turistade incognito i Geneve. Hon höggs ned med en mycket tunn nål. Hon var så hårt snörad i sin korsett, som stoppade blödningen, att hon själv kunde gå från mordplatsen. Elisabeth av Bayerns intressanta livsöde – motvillig kejsarinna, språkbegåvad drottning samt deprimerad excentrisk anorektiker.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s