9 september

Händelse

9 september 1543 kröntes 9 månader gamla Maria Stuart till Skottlands drottning. Hon blev drottning redan i december 1542 endast några dagar gammal.

9 september 1893 blev Frances Cleveland den första presidentfrun att föda barn i Vita huset och dottern Esther blev första barn att födas där

9 september 1910 flyttade Alice B Toklas in för gott hos författaren Gertrude Stein. De hade mötts 3 år tidigare när Toklas ankom till Paris. De drev tillsammans i deras hem den salong som samlade många av dåtidens avantgarde-konstnärer. De levde ihop fram till Steins död 1946.

9 september 1976 flög somaliska stridspiloten Asli Hassan Abade sin första soloflygning. Hon var den första kvinnliga piloten i det somaliska flygvapnet (och kanske på hela afrikanska kontinenten?) Hon var mycket populär, både inom flygvapnet och bland allmänheten. Efter att inbördeskriget bröt ut i Somalia i början av 1990-talet så blev hon en aktiv fredsaktivist.

9 september 2015 blev drottning Elizabeth II den brittiska regent som suttit längst på tronen (63 år och 7 månader). Innan hade drottning Viktoria rekordet.

Födda

9 september 1808 föddes Wendela Hebbe, svensk författare, redaktör, journalist och översättare. Hon anställdes 1841 på Aftonbladet och anses vara en av Sveriges första kvinnliga journalister och den första kvinnan anställd på en tidningsredaktion.

9 september 1868 föddes amerikanska författarinnan Mary Hunter Austin

9 september 1932 föddes Barbro Hörberg, svensk sångerska och viskompositör. Hon var influerad av franska sångerskor och den Paris-doftande “Med ögon känsliga för grönt” blev hennes största hit som även spelades in av många andra artister.

Döda

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s