5 september

Händelser

5 september 1520 tvingades
Kristina Nilsdotter Gyllenstierna till sist att kapitulera till den danska kungen Kristian II som i månader hade belägrat Stockholm. Kristina Nilsdotter Gyllenstierna hade sedan februari samma år i praktiken fungerat som regent över åtminstone delar av Sverige inklusive huvudstaden Stockholm. Hon hade tappert stått emot den danska belägringen och försvarat huvudstaden.
Två dagar senare gick den danske kungen in i Stockholm. Kristina Nilsdotter Gyllenstierna hade fått löften om amnesti för sig själv, sina söner och Stockholms innevånare men dessa löften var i längden inte mycket värda. I november kröntes Kristian till kung av Sverige och därefter inleddes den rättegång som slutade med att mellan 50-90 adelsmän och deras tjänare avrättades i det som kom att kallas Stockholms blodbad. Kristina Nilsdotter Gyllenstierna dömdes till döden men skonades men hölls fängslad i Danmark under några år.

Foto: Olbertz, CC BY-SA 3.0

5 september 1889 sökte tyskan Christine Hardt patent på en modern BH. Det är dock osäkert om just hennes modell någonsin producerades.

5 september 1986 sköts den 22-åriga indiska flygvärdinnan Neerja Bhanot till döds av en flygplanskapare när hon hjälpte passagerare att fly från kaparna genom planets nödutgång. Postumt tilldelades hon Indiens högsta tapperhetsmedalj

Födda

5 september 1201 föddes Alix av Bretagne, regerande barn-hertiginna av Bretagne från 1203 till sin död 1221.

5 september 1867 föddes amerikanska pianisten och kompositören Amy Beach en av få 1800-talskvinnor med en framgångsrik karriär inom musikvärlden

5 september 1884 föddes Agda Nordlöf, svensk journalist, illustratör och konstnär som mellan åren 1921-1930 drev “Charme: Den moderna damtidningen”.

5 september 1912 föddes Kristina Söderbaum, svensk skådespelerska och en av Nazitysklands stora filmstjärnor. I propagandan förkroppsligade hon nazisternas föreställning om den “ariska” kvinnan. I slutet av sitt liv arbetade hon som fotograf.

5 september 1924 föddes Krystyna Moszumańska-Nazar, polsk framgångsrik kompositör, musiklärare och pianist.

5 september 1926 föddes Bojan Westin, svensk skådespelerska som gjorde roller på teatern och i film från 40-talet. Hon var mor till skådespelerskan Suzanne Reuter. Hon var med i såpan Rederiet där hon blev känd för repliken “Mitt namn är Barbro Pastorelli, min man är italienare”.

Döda

5 september 1548 dog drottning Katarina Parr, som var Henrik VIII:s sjätte hustru och den enda, förutom Anne av Kleve, som överlevde honom. Hennes historia är kanske inte lika välkänd som några av de andra fruarna som Anne Boleyn eller Jane Seymour men minst lika intressant!

5 september 1898 dog sjuksköterskan Sarah Edmonds, som stred i amerikanska inbördeskriget för Nordstaterna under namnet Franklin Thompson. Enligt sina memoarer var hon även spion och en mästare på maskering vilket gjorde att hon kunde resa fritt bland fienden.

5 september 1942 dog svenska läraren och byggherren Julia von Bahr, 76 år gammal. Hon hade 1905 startat ett av Sveriges första sanatoriehem för tuberkulossjuka.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s