3 september

Händelser

3 september 1944 åkte den 68:onde och sista av nazisternas transporter med judar från Holland till Auschwitz. Bland dem fanns 15-åriga Anne Frank.3 september 1981 trädde FN:s Kvinnokonvention (CEDAW) i kraft. Konventionen innehåller 30 artiklar med specifika rättigheter för kvinnor. 188 av världens stater har hittills ratificerat konventionen.3 september 1983 vann Marianne Berglund VM i landsvägscykling och blev därmed första svenska att vinna VM-guld i grenen.3 september 1996 utsågs Ruth Perry till interimspresident i Liberia efter det första liberiska inbördeskriget. Hon avgick i samband med valet som hölls ungefär ett år senare.

Födda

3 september 1499 föddes Diane de Poitiers, fransk hovdam och kungens mätress, med stort informellt inflytande över politiken i Frankrike.3 september 1803 föddes Prudence Crandall, amerikansk lärare som 1833 startade den första internatskola som antog både svarta och vita elever. Då skolan efter ett tag helt bojkottades av vita antog hon istället svarta flickor som kom från hela USAs östkust. Skolan var mycket kontroversiell och det vita samhället försökte stoppa skolan med både lagförändringar och våld. Skolans vattenkälla förgiftades, Prudence arresterades godtyckligt, lokala affärer vägrade sälja saker till eleverna och misshandel förekom3 september 1849 föddes amerikanska författarinnan och poeten Sarah Orne Jewett känd för sina noveller med rika skildringar av kvinnors liv.3 september 1844 föddes Kristina Borg, svensk publicist, rösträttskvinna och fredsaktivist3 september 1897 föddes bulgariska kärnfysikern Elizaveta Karamichailova som var den första kvinnan att utses till professor i Bulgarien.3 september 1920 föddes Tereska Torrès, fransk författare som i romanen “Women’s Barracks” (1950) beskrev lesbiska relationer i franska motståndsrörelsen. Den var delvis baserad på hennes egna upplevelser från de Fria franska styrkorna i London under kriget. Boken, som sågs som skandalös på grund av sitt sexuella innehåll, sålde i mer än 4 miljoner exemplar och översattes till en rad språk. Idag kan beskrivningarna ses som ganska oskyldiga men vid tiden saknades beskrivningar av sexuella relationer mellan kvinnor, åtminstone för en bredare läsekrets.

Döda

3 september 1651 dog Kösem Sultan, gift med Sultan Ahmed I, som i två perioder (1623-32 och 1648-51) var formell regent av osmanska imperiet. Hon är den mäktigaste kvinnan i turkisk historia. Hennes död var våldsam, hon ströps av en palatsvakt i pågående maktintriger.3 september 1792, under pågående revolution i Frankrike, dödades prinsessan och hovdamen Maria Teresa Luisa av Savojen, brutalt av en folktribunal. Hennes huvud spetsades på en pik som visades upp utanför rummet där Marie Antoinette satt fången. Hon svimmade av att se detta.3 september 2010 dog Rajeshwari Chatterjee, indisk doktor i elektroteknik, 88 år gammal. Hon publicerade över 100 vetenskapliga artiklar och 7 böcker under sin karriär. Efter pensioneringen på 1980 ägnade hon sig åt socialt arbete och att motverka diskriminering och kastsystemet.Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s