31 augusti

Händelser

31 augusti 1940 gifte sig hollywoodstjärnan Vivien Leigh med skådespelaren Laurence Olivier som hon förälskat sig i några år tidigare.

31 augusti 1972 vann 17-åriga Olga Korbut från Sovjetunionen, kallad Sparven från Minsk, olympiskt guld i gymnastik. Hon vann ytterligare två guld vid samma OS och även ett guld vid OS 1976.

31 augusti 1982 utsågs Nanny of the Maroons till “Nationens hjälte” i Jamaica.Nanny var en ledare för en grupp marooner som föddes ca 1685 i nuvarande Ghana. Hon tillfångatogs och såldes som slav tillsammans med flera av sina släktingar och fördes till Jamaica där hon sattes att arbeta på ett sockerrörsplantage.
Det mesta av det vi vet om henne kommer från muntliga källor och en hel del om hennes liv är höljt i dunkel.
Det vi vet är att hon och några andra slavar lyckades rymma och tog sin tillflykt i Blå Bergen på Jamaica där flera samhällen grundades av förrymda slavar, så kallade marooner. Nanny ledde ett stabilt och självförsörjande samhälle som kallades för “Nanny Town”. Samhället var strategiskt placerat för att kunna försvara sig mot möjliga anfall från soldater rer plantageägare. Innevånarna i Nanny Town genomförde flera räder för att befria fler slavar.
Under Maroonkriget, som var britternas försök att slå ut maroonsamhällena, så ockuperades Nanny Town och byn förstördes 1734. Trots detta så lyckades Nanny och hennes folk, genom envetna och skickliga gerillattacker, få till en överenskommelse med britterna om att få etablera ett nytt Nanny Town mot att de skulle sluta befria andra slavar.
Nanny finns idag avbildad på de jamaicanska 500-dollarsedlarna. Det finns också ett monument över Nanny på platsen där Nanny Town låg.

Födda

31 augusti 1842 föddes Josephine St. Pierre Ruffin, afroamerikansk publicist och rösträttsaktivist som bl a grundade tidningen Woman’s Era. Tidningen var den första att produceras av och för afroamerikanska kvinnor och behandlade bl a de orättvisor som svarta kvinnor utsattes för.31 augusti 1913 föddes amerikanska fotografen Helen Levitt känd för sina gatufotografier från New York31 augusti 1919 föddes Amrita Pritam, indisk poet och författare som skrev på Punjabi och Hindi. Hon hade en karriär som sträckte sig över 60 år. Hon skrev mer än 100 böcker med poesi, romaner, essäer och noveller.

Döda

31 augusti 1056 dog kejsarinnan Theodora Porphyrogenita som regerade Bysans 1055-1056. Hon var den sista regenten i den makedoniska dynastin

31 augusti 1772 dog franska konstnären Marie-Suzanne Giroust av bröstcancer. Hon var gift med svenske porträttmålaren Alexander Roslin.

31 augusti 1869 omkom irländska vetenskapsförfattaren Mary Ward i en olycka med en ångbil som hon kastades ur och blev överkörd av. Hon blev det första dokumenterade dödsoffret i en olycka med ett motorfordon.

31 augusti 1888 mördades Mary Ann “Polly” Nichols i Whitechapel, London. Hon tros vara “Jack the Rippers” första offer.

31 augusti 1997 omkom brittiska prinsessan Diana tillsammans med sin pojkvän i en bilolycka i Paris när de förföljdes av nio paparazzifotografer

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s