29 augusti

Händelser

29 augusti 1929 flög författaren och aviatrisen Anne Morrow Lindbergh, solo för första gången

29 augusti 1964 premiärvisades Walt Disneyfilmen “Mary Poppins” med Julie Andrews i huvudrollen

29 augusti 1930 evakuerades de sista 36 innevånarna från den skotska ögruppen St.Kilda i Nordatlanten. Det var sjuksköterskan Williamina Barclay som hade initierat evakueringen. Hon hade kommit till ön några år tidigare och uppmärksammat de primitiva förhållanden som rådde och den nöd som öborna led. Ön var, i sitt utsatta läge, i ständig fara för väder och vind som hotade mattillgången och innevånarnas hela livsförutsättning. Under 1920-talet hade sjukdomar och utflyttning tunnat ut befolkningen på ön som nu hade svårt att producera tillräckligt med mat för att överleva. Turismen som hade ökat till ön efter första världskriget och tagit med sig sjukdomar till ön som tidigare varit väldigt isolerad.
Williamina hade lyckats övertala befolkningen att lämna ön och lyckats få hjälp från de brittiska myndigheterna att genomföra evakueringen. De flesta av de evakuerade bosatte dig på det skotska kustlandet.

29 augusti 2008 meddelade FN:s högkommissarie för Mänskliga rättigheter att husarresten av Aung San Suu Kyi bröt mot nationell och internationell lag. Husarresten hade då varat i en sammanhängande period av mer än 5 år vilket var den period som lagar och praxis tillät.

Födda

29 augusti 1815 föddes Anna Ella Carroll, amerikansk lobbyist och politiker som var rådgivare till Lincoln under amerikanska inbördeskriget.

29 augusti 1880 föddes svenska konstnären Maj Bring, känd för modernistiskt landskapsmåleri som finns på både Moderna och Nationalmuseum. Hon var inspirerad av Gertrude Steins modernistiska konstsamling som hon fick se i Paris, där hon studerade, 1910.

29 augusti 1906 föddes Cecilia Olsson, svensk dansare, koreograf och danslärare som hade sin storhetstid under 1930- och 40-talen.

29 augusti 1921 föddes Sotiria Bellou, grekisk folksångerska och stjärna inom den så kallade Rebetikomusiken. Hon var även med i den grekiska motståndsrörelsen under Andra världskriget

29 augusti 1924 föddes den amerikanska sångerskan Dinah Washington, som fick sitt stora genombrott 1959 med låten “What a Difference a Day Makes.

29 augusti 1941 föddes Sibylle Bergemann, tysk fotograf som blev känd för att ha dokumenterat det vardagliga livet i Östtyskland under kommunisttiden.

Döda

29 augusti 1856 dog brittiska författarinnan och slaverimotståndaren Mary Anne Schimmelpenninck 78 år gammal.

29 augusti 1944 dog Emma Wretlind, svensk filantrop och pionjär inom nykterhetsrörelsen, 92 år gammal. Hon var aktiv inom Vita Bandet, den kvinnliga nykterhetsrörelsen och var dess ordförande 1902-1912.

29 augusti 1982, på sin 67-årsdag, dog mångfaldigt prisbelönta skådespelerskan Ingrid Bergman i bröstcancer.

29 augusti 1989 dog Maja Ekelöf, svensk städerska och författare, 71 år gammal. Hon hade 1970 debuterat med dagboksromanen “Rapport från en skurhink” och slagit knock på det litterära Sverige med sin klarsynta skildring av en låglönevardag i Sverige på 1960-talet.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s