28 augusti

Händelser

28 augusti 1917 arresterades tio suffragetter vid Vita Huset i Washington då de protesterat utanför och försökt blockera ingången.

28 augusti 1963 genomfördes marchen mot Washington för arbete och frihet, där Martin Luther King höll sitt berömda tal “I have a dream”. Vid denna händelse, som anses vara medborgarrättsrörelsens mest betydelsefulla, fanns inga kvinnor på talarlistan. När arrangörerna diskuterat detta så ansåg de att ingen kvinna kunde representera alla olika kvinnogrupper. Josephine Baker höll dock ett anförande innan det officiella programmet startade och en programpunkt hyllade kvinnorna i medborgarättsrörelsen. Gospellegenden Mahalia Jackson sjöng “How I got over” och Joan Baez ledde allsång av “We shall overcome”.

Födda

28 augusti 1639 föddes italienska adelsdamen & författarinnan Marie Mancini som var Ludvig XIVs första kärlek

28 augusti 1859 föddes amerikanska bågskytten Matilda Howell som vann tre OS-guld vid olympiska spelen i St. Louis 1904.28 aug 1865 föddes Charlotte Wiehe, dansk skådespelerska verksam på scen och inom filmen.

Döda

28 augusti år 632 dog Fatima, profeten Muhammed yngsta dotter, som gett namn åt handsymbolen som sägs skydda mot demoner och onda ögat.28 augusti år 770 dog japanska kejsarinnan Kōken, även kallad Shōtoku, i smittkoppor.

28 augusti 1665 dog Elisabetta Sirani, italiensk barockmålare och grundare av en konstnärsskola för kvinnor, under oklara omständigheter.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s