26 augusti

Händelser

26 augusti 1600 dömdes 15-åriga Mary Frith för stöld i en domstol i grevskapet Middlesex i England. Det var det första steget på hennes brottsliga bana.
Hon kom senare att bli en ökänd ficktjuv, hallick och hälare i London som gjorde sig känd i sin samtid för att bära manskläder. Hon kallades “Moll Cutpurse” och hennes liv dokumenterades i biografin “The Life of Mrs Mary Frith” 1662.26 augusti 1873 öppnade läraren Susan Blow det första offentliga och kostnadsfria daghemmet i USA i St. Louis26 augusti 1962 återvände 4-barnsmamman Sherri Finkbine till USA efter att ha genomgått en, på hemmaplan, kontroversiell abort i Sverige. Sherri fick senare sparken från sitt arbete som barnprogramledare, hon och hennes barn dödshotades och hon blev ställd inför rätta.26 augusti 1970 genomfördes demonstrationen Women’s Strike for Equality i USA. Det var den ledande feministen och tidigare ordföranden i NOW, Betty Friedan, som hade initierat demonstrationen som anordnades på många platser i landet.26 augusti 1988 anslöt sig Aung San Suu Kyi till studentupproret då hon höll tal inför en folksamling på 500 000 människor i Rangoon.26 augusti 1989 utsågs liberala politikern Mayumi Moriyama till förste kabinettssekreterare (i praktiken biträdande premiärminister) i Japan för Toshiki Kaifus regering. Hon blev senare 1992 den första kvinnliga utbildningsministern och 2001 den första kvinnan på justitieministerposten i landet.26 augusti 2007 slog Carolina Klüft europarekord i sjukamp på 7032 poäng vid friidrotts-VM i Osaka.

Födda

26 augusti 1695 föddes Marie-Anne-Catherine Quinault, fransk sångerska och kompositör som tilldelades Mikaelsorden för sina kompositioner.26 augusti 1874 föddes amerikanska författarinnan Zona Gale, första kvinnan att vinna Pulitzerpriset för drama 1921.26 augusti 1898 föddes Peggy Guggenheim, amerikansk arvtagerska och konstsamlare.26 augusti 1946 föddes amerikanska sångerskan och låtskrivaren Valerie Simpson som i duon Ashford & Simpson skrev många hits för Motown bland andra I’m every woman och Marvin Gaye och Tammi Terrells duett “Ain’t No Mountain High Enough

Döda

26 augusti 1551 dog Margareta Eriksdotter (Leijonhufvud), 35 år gammal, Sveriges drottning från 1536 som Gustav Vasas andra hustru.Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s