24 augusti

Händelser

24 augusti 1561 gifte sig Anna av Sachsen, som då var Tysklands rikaste arvtagerska, med prins Vilhelm I av Oranien. Äktenskapet var konfliktfyllt och slutade med att Anna sattes i husarrest efter otrohetsanklagelser. Äktenskapet upplöstes 1575.

24 augusti 1612 dömdes danskan Johanne Thomes till döden för häxeri. Hon hade anklagats av köpmannen Hans Bartskær för att ha skickat djävulen in i hans hus. Den masspsykos som följde, kallad häxprocesserna i Køge, ledde till att 15 kvinnor anklagades och brändes på bål.

24 augusti 1847 blev författarinnan Charlotte Brontë klar med manuskriptet till romanen “Jane Eyre”

24 augusti 1932 flög Amelia Earhart non-stop över den amerikanska kontinenten som första kvinna någonsin. Detta var ett i raden av hennes många rekord och milstolpar i flyghistorien som hon passerade.

24 augusti 1950 blev amerikanska advokaten Edith S. Sampson utnämnd till USAs delegat i FN av president Truman. Hon blev därmed den första afroamerikanen att officiellt representera USA i FN.

24 augusti 1964 försökte medborgarrättsaktivisten Victoria Gray Adams och två andra kvinnor ta plats i den helvita delegationen från Mississippi som deltog på Demokraternas nationella partikonvent inför valet 1964. De ville markera mot den rassegregation som fanns i delstaten.

24 augusti 1976 skiljde sig skådespelerskan Zsa Zsa Gabor från hennes sjätte make, leksaksskaparen Jack Ryan.

Födda

24 augusti 1556 föddes danska astronomen Sophie Brahe som tillsammans med sin bror Tycho observerade och kartlade planeternas rörelser

24 augusti 1890 föddes brittiska författarinnan Jean Rhys, i Karibien på ön Dominica. Hennes roman “Sargassohavet” är skriven som en föregångare eller prequel till Charlotte Brontes roman Jane Eyre.

24 augusti 1904 föddes författaren Ida Cook, känd som Mary Burchell. Med hjälp av intäkterna från sitt skrivande och tillsammans med sin syster hjälpte hon judar att fly undan från Nazityskland under 1930-talet.

24 augusti 1945 föddes Marsha P. Johnson, amerikansk transkvinna och aktivist. Hon var en av de ledande figurerna i den amerikanska HBTQ-rörelsen under 1970-talet och var en av frontfigurerna i Stonewallupproret. Hon rörde sig i och var populär i New Yorks konstkretsar men levde också ett utsatt liv och var under delar av sitt liv hemlös. Hon är också känd för att ha varit med och grundat S.T.A.R (Street Transvestite Action Revolutionaries) tillsammans med Sylvia Rivera.

Döda

24 augusti 1901 avled den amerikanska sjuksköterskan Clara Maass av virussjukdomen Gula febern. Hon hade arbetat som sjuksköterska under bland annat spansk-amerikanska kriget och på Filippinerna, där hon tagit stort intryck av hur tropiska sjukdomar drabbade soldaterna hårdare än själva kriget.

Hon hade därför i mars 1901 ställt upp som frivillig försöksperson för att visa på att myggor spred sjukdomen Gula febern. Hon hade låtit sig bitas av myggor infekterade med sjukdomen och hade därefter mycket riktigt blivit sjuk vilket bidrog till att bevisa att det var myggorna som spred sjukdomen. Hon tillfrisknande men fortsatte att delta i forskarnas experiment. De ville bevisa att hennes tidigare insjuknande gjorde henne immun mot ytterligare smitta. Hon lät sig därför bitas ytterligare en gång den 14 augusti 1901. Tyvärr hade forskarna fel och hon var inte immun mot sjukdomen. Den 18 augusti blev hon sjuk och den 24 augusti avled hon av sjukdomen.
Det misslyckade experimentet väckte mycket uppmärksamhet och kritiserades av många. Efter detta stoppades fortsatt forskning med mänskliga försökspersoner under lång tid framöver. Clara Maass hyllades som en “vetenskapens martyr” över hela USA och fick flera postuma utmärkelser.

24 augusti 1943 dog franska filosofen Simone Weil i TBC. Hon var politiskt aktiv och medlem i franska motståndsrörelsen under Andra världskriget

24 augusti 1945 dog Midori Nakaden, japansk skådespelare, av strålsjuka efter atombomben över Hiroshima.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s