21 augusti

Händelser

21 augusti 1781 avgjordes målet Brom and Bett v. Ashley i Massachusetts högsta domstol. Det var Elizabeth Freeman, också känd som Mum Bett, som stämt slavägaren John Ashley, för att få sin frihet.
Året in hade staten Massachusetts antagit en grundlag som sa att alla människor var födda fria och jämlika. Med stöd av detta gick hon alltså in i rätten och vann målet och därmed sin frihet. Bett blev därmed en av de första afroamerikanerna i USA att befria dig från slaveriet genom en domstolsförhandling.
Efter att domslutet, som först överklagats, vunnit laga kraft så bad Ashley att Freeman skulle komma tillbaka till hans familj och arbeta men att hon skulle få lön för arbetet den här gången….
Hon valde istället att arbeta i sin advokats hushåll och flyttade så småningom, senare i livet, till ett eget hem.21 augusti 1829 kröntes till sist Desideria till drottning av Sverige många år efter att hennes make Karl XIV Johan krönts till kung. Som kronprinsessa hade hon undvikit att vistas i Sverige och levt ett liv incognito i Paris vilket hade skapat spänningar vid det svenska hovet. Hon blev drottning 1818 men fortsatte leva sitt liv i Paris till 1823 då hon flyttade till Stockholm. Eftersom hon också var katolik sågs körningen som något kontroversiellt. Hon ville även krönas till Norges drottning men detta blev aldrig av.21 augusti 1929 gifte sig konstnären Frida Kahlo med den 20 år äldre konstnärskollegan Diego Rivera21 augusti 1961 spelade sångerskan Patsy Cline in låten Crazy, skriven av Willie Nelson, som blev hennes största hit.21 augusti 1971 vann 16-åriga Laura Baugh, amerikanska amatörmästerskapen i golf som då yngsta vinnare i turneringens historia.21 augusti 1984 spelade Victoria Roche, som första flicka, en match i baseballens Little League World Series.21 augusti 2004 vann friidrottaren Carolina Klüft olympiskt guld i 7-kamp vid OS i Aten.

Födda

21 augusti 1816 föddes Jeanette Berglind, svensk pedagog som var en av de första i landet att undervisa barn med hörselnedsättning. 1860 grundade hon Tysta skolan för döva barn i Stockholm. Hon hade då sparat pengar i många år för att kunna öppna skolan och fått hjälp av bland andra Fredrika Bremer som uppmanat människor att donera medel för att skolan skulle kunna öppna.21 augusti 1893 föddes Lili Boulanger, fransk tonsättare21 augusti 1915 föddes Raquel Rastenni, dansk jazz- och schlagersångerska som bl a sjöng på danska, svenska, jiddish och hebreiska.21 augusti 1916 föddes Ingrid Vang Nyman, dansk tecknare som främst är känd för att ha illustrerat den första Pippi Långstrump-boken och flera andra av Astrid Lindgrens böcker bland andra Kajsa Kavat och Barnen i Bullerbyn.21 augusti 1921 föddes Jaymala Shiledar, indisk klassisk sångerska och skådespelerska som under sin karriär gjorde ca 50 musikteaterroller.21 augusti 1956 föddes Kim Cattrall, brittisk-kanadensisk skådespelerska, författarinna och producent

Döda

21 augusti 1614 dog “Blodsgrevinnan” Elisabet Báthory, ungersk grevinna och kanske en av historiens värsta seriemördare21 augusti 1988 dog Ray Eames, amerikansk formgivare och konstnär, 75 år gammal. Tillsammans med sin make skapade hon några av världens mest välkända och klassiska möbler. Paret ses som två av 1900-talets mest betydelsefulla möbeldesigners.Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s