20 augusti

Händelser

20 augusti 1195 gifte sig Alys av Vexin, dotter till Frankrikes kung Ludvig VII med greven Vilhelm IV Talvas. Hon hade sedan 5 års ålder varit förlovad med Rikard Lejonhjärta, Englands kung, men han hade ratat henne några år innan för Berengaria av Navarra.

20 augusti 1922 startade den första ordinarie Damolympiaden i Paris. Tävlingen var en protest då IOK inte tillät kvinnor tävla i friidrott. 5 länder tävlade i 11 grenar och hela 18 världsrekord slogs av de 77 deltagande kvinnorna. Tävlingarna organiserades av Alice Milliat som också drev förhandlingar med IOK för kvinnor skulle få delta i OS. Damolympiaden hölls 4 gånger innan IOK till sist tillät kvinnor att tävla i friidrott vid olympiaden i Berlin 1936. Yvonne Gancel från Frankrike tog silver i spjutkastning. Spjutet kastades först med höger och sedan vänster hand! Nora Callebout från Storbritannien vann 100 yards sprint och slog världsrekordet på distansen. Lucie Bréard (till vänster på bilden) tog Frankrikes enda guldmedalj och slog också världsrekordet på 1000 meter. Camille Sabie från USA tog 2 guld i stående längdhopp och häcklöpning. Hon tog också brons i längdhopp med ansats.

20 augusti 1988 satte Jordanka Donkova, bulgarisk häcklöpare, världsrekord på 100 meter häck under OS i Seoul. Rekordet, som ansågs oslagbart, slogs först 2016!

Födda

20 augusti 1843 föddes Kristina Nilsson, svensk operasopran med internationell karriär

20 augusti 1868 föddes amerikanska tennisspelaren Ellen Crosby Roosevelt som vann Amerikanska mästerskapen i både dubbel och singel.

Döda

20 augusti 1835 dog poeten Agnes Bulmer, känd för det episka verket Messiah’s Kingdom som tros vara den längsta dikten skriven av en kvinna.

20 augusti 2013 dog sydafrikanska jazzsångerskan och apartheidmotståndaren Sathima Bea Benjamin, 76 år gammal.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s