17 augusti

Händelser

17 augusti 1579 besökte hertig Frans Hercule av Anjou drottning Elisabeth I för att fria till henne. De blev vänner men gifte sig aldrig. Elisabeth gav Frans smeknamnet “groda” vilket tros ha givit upphov till att fransmän nedsättande kan kallas “frogs” i anglosaxiska världen

17 augusti 1907 inleddes den första socialistiska internationella kvinnokonferensen som hölls i Stuttgart. 59 delegater från 15 olika länder deltog. Konferensen pågick i tre dagar och ett resultat av mötet blev att det bildades ett internationellt sekretariat som skulle arbeta för samverkan och informationsutbyte mellan kvinnoorganisationer i olika länder med säte i just Stuttgart. På konferensen talade bland andra de tyska socialistiska ledarna Rosa Luxemburg (bilden) och Clara Zetkin. Zetkin höll ett tal, som fick stor spridning, där hon krävde rösträtt för alla kvinnor, ett krav hon senare upprepade på den stora socialistiska internationella kongressen som startade efter kvinnokonferensen.

17 augusti 2012 dömdes Nadezjda Tolokonnikova, Maria Aljochina och
Jekaterina Samutsevitj från den feministiska punkgruppen och konstnärskollektivet Pussy Riot till två års fängelse för huliganism efter att ha genomfört ett regimkritiskt performance framför ett altare i Kristus Frälsarens katedral i Moskva i februari samma år.

Födda

17 augusti 1801 föddes Fredrika Bremer, författare, feminist och organisatören bakom den svenska kvinnorörelsen.

17 augusti 1828 föddes franska journalisten, dramatikern och kvinnoaktivisten, Maria Deraismes.

17 augusti 1893 föddes Mae West amerikansk skådespelare, dramatiker och författare känd för sina roliga, skarpa och ofta citerade repliker.

Döda

17 augusti 1720 Anne Dacier, fransk filolog och översättare som som bl a översatte Illiaden och Odyssén.

17 augusti 1896 blev 44-åriga Mrs. Bridget Driscoll den första kända fotgängaren i världshistorien som blivit påkörd och dödad av en bil. Händelsen inträffade vid Crystal Palace i London och bilen hade en hastighet på 12 kilometer i timmen.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s