13 augusti

Händelser

13 augusti 1792 fängslas Marie Antoinette och resten av kungafamiljen av revolutionärer efter en längre tids husarrest.13 augusti 1917 sattes denna då kontroversiella skylt upp utanför Vita huset av de suffragetter som protesterat där sedan januari samma år. Skylten jämförde amerikanska kvinnors situation med tyskarnas och kallade president Woodrow Wilson för “Kaiser”13 augusti 1918 tog de första kvinnorna värvning i USA:s marinkår. Den allra första som skrevs in var 39-åriga Opha May Jacob.13 augusti 1952 spelade Big Mama Thornton in originalversionen av låten Hound Dog, som Elvis senare gjorde känd.13 augusti 2014 tilldelades den 37-åriga iranska matematikern Maryam Mirzakhani Fieldsmedaljen (ett av de finaste matematikprisen i världen, ibland kallat “matematikens nobelpris”). Hon var den första och hittills enda kvinnan som fått priset.

Födda

13 augusti 1762 föddes Anne-Josèphe Théroigne de Méricourt, framstående revolutionär under franska revolutionen.13 augusti 1860 föddes Annie Oakley, legendarisk prickskytt och showkvinna.

Döda

13 augusti år 587 dog Radegund, frankisk drottning som grundade Heliga korsets kloster i Poitiers.13 augusti 1910 dog statistikern, sjuksköterskepionjären och kvinnosakskvinnan Florence Nightingale, 90 år gammalGillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s