12 augusti

Händelser

12 augusti 1927 hade stumfilmen “Vingarna” premiär med 1920-talets ultimata flapper Clara Bow i huvudrollen. Filmen är också den enda stumfilm som vunnit en Oscar för bästa film

12 augusti 1936 blev amerikanska simhopperskan Marjorie Gestring den yngsta OS-guldvinnaren någonsin när hon vann tävlingen från 3-meterssvikten vid OS i Berlin. Hon var då 13 år och 268 dagar.

12 augusti utdelades varje år, under Naziststyret, Moderkorset till tyska kvinnor som hade fött många barn. Kvinnor som fött 4-5 barn fick ett kors i brons, de med 6-7 fick silver och för guld 8 eller fler barn. Endast sunda tysk blodiga kvinnor, enligt nazistisk rasteori, kunde få Moderkorset.

12 augusti 1965 utsågs Dame Elizabeth Lane, som första kvinna, till domare i Högsta domstolen i England

Födda

12 augusti 1859 föddes amerikanska poeten och sångtextförfattaren Katharine Lee Bates som bl a skrivit “America the Beautiful”.

12 augusti 1897 föddes svenska skådespelerskan Ester Roeck-Hansen, som medverkade i filmer mer än 100 teaterpjäser.

12 augusti 1907 föddes Gladys Bentley, amerikansk artist och bluessångerska. Under sin tidiga karriär under 1930-talet uppträdde hon i manskläder. Hon var öppen med att hon var lesbisk och gjorde sig känd för sin roliga och oanständiga parodier av populära låtar samt flirtande med damerna i publiken. Hon uppträdde med en stor kör av dansande drag queens.
Hon är en av de karaktärer som brukar förknippas med den så kallade Harlemrenässansen, den blomstrande kulturella epok som inföll i Harlem New York i det afroamerikanska communityt under 20- och 30-talet.
Hon flyttade senare till Kalifornien och fick en del framgång som pianist.
Senare, under McCarthy-eran, började hon bära klänningar, gifte sig och menade att hon blivit “botad” från att vara lesbisk, vilket kanske kan ses som ett utslag av klimatet i det nymoralistiska 1950-talets USA.

12 augusti 1925 föddes svenska författaren och illustratören Kerstin Thorvall

Döda

12 augusti 30 f. kr tog legendariska drottning Kleopatra, drottning av Ptolemeiska riket, sitt liv med gift. Hon var pressad i pågående krig och maktkonflikter och älskaren romaren Marcus Antonius hade tagit sitt liv några dagar innan.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s