10 augusti

Händelser

10 augusti 1387 utsågs Margareta Valdemarsdotter till regerande drottning i Danmark en vecka efter att sonen Olof dött. Hon kom senare att även styra Norge och Sverige och hon stod skickligt emot de som utmanade hennes makt.10 augusti 1498 påbörjades skilsmässoförhandlingarna mellan Jeanne av Frankrike och Kung Ludvig XII. Äktenskapet var barnlöst och det samt att han av politiska skäl ville gifta sig med en annan kvinna, var anledningen till att Ludvig ville skilja sig.
Under rättegången sa Ludvig att äktenskapet var ogiltigt eftersom det var ofullbordat på grund av att Jeanne hade missbildningar som han sedan detaljerat beskrev, och att han utsatts för trolldom som hindrat honom att utföra samlag genom att göra honom tillfälligt impotent.10 augusti 1891 öppnade fotografen Lina Jonn sin första egna fotoateljé i Lund. Hon hade tidigare drivit en verksamhet i Helsingborg tillsammans med en manlig kollega men efter uppmuntran från familjen beslutat att starta eget. I ateljén jobbade även systrarna Hanna, Erika och Maria. Då Lina avled 1896 övertogs verksamheten delvis av systern Maria. Namnet Atelier Jonn eller Lina Jonn kom att leva kvar i Lund flera årtionden efter hennes död som en kvalitetsmärkning för bra fotografi.10 augusti 1912 gifte sig brittiska författarinnan Virginia Stephen med författaren Leonard Woolf. De kom att tillsammans driva bokförlaget Hogarth Press.10 augusti 1985 blev Madonnas album “Like A Virgin” det första album av en kvinnlig artist att sälja mer än 5 milj ex.10 augusti 1993 svors juristen Ruth Bader Ginsburg in som domare i högsta domstolen i USA. Hon hade tidigare gjort sig känd som en förkämpe för kvinnors rättigheter och jämställdhet. Som domare i högsta domstolen har hon fått en kultstatus bland den yngre generationen.10 augusti 1994 ankom bangladeshiska författarinnan Taslima Nasrin till Sverige då hon flytt undan dödshot från fundamentalister.10 augusti 1995 satte ukrainska friidrottaren Inessa Kravets nytt världsrekord (som står sig än idag!) i tresteg på 15,50m vid VM i Göteborg

Födda

10 augusti 1851 föddes Frigga Carlberg, svensk författare och radikal förkämpe för kvinnors rättigheter. Hon var ordförande för Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtts (LKPR) avdelning i Göteborg och bidrog starkt till att rösträtt för kvinnor röstades igenom10 augusti 1858 föddes Anna Julia Cooper, amerikansk författare och forskare, kallad “den svarta feminismens moder”. Hon föddes i slaveri i Raleigh, North Carolina. Senare studerade hon vid Oberlin College i Ohio där hon utmärkte sig med goda resultat. Hon var en av de första afroamerikanska kvinnorna att ta en doktorsexamen vilket hon gjorde 1924 vid Université Paris-Sorbonne. ‘The cause of freedom is not the cause of a race or a sect, a party or a class – it is the cause of humankind the very birthright of humanity”10 augusti 1897 föddes Margit Nordin, svensk gymnastikdirektör som 1923 blev den första kvinnan att delta i Vasaloppet. Året därpå förbjöds kvinnor att åka loppet. Loppet ansågs för tufft för kvinnor och först 1981 fick kvinnor vara med igen.

Döda

10 augusti 1241 dog Eleonora av Bretagne som hållits fången av Johan I av England i över 30 år för att hindras från att göra sitt rättmätiga anspråk på den engelska tronen.10 augusti 1590 dog Kristina av Danmark, 69 år gammal. Hon var hertiginna och regent av Lothringen samt titulärdrottning av Danmark, Norge och Sverige. 1538 tackade hon nej till ett frieri från engelske kungen Henrik VIII genom att säga att hon inte hade två huvuden.10 augusti 1929 dog Aletta Jacobs, nederländsk läkare och kvinnorättsaktivist, 75 år gammal. 1879 blev hon den första kvinnan i Nederländerna att ta läkarexamen. 8 mars 1879 tog Aletta Jacobs läkarexamen som första kvinna i Nederländerna. Hon var även aktiv i rösträttsrörelsen.Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s