9 augusti

Händelser

9 augusti 1253 godkände påven Innocentius IV nunneordern Klarissorna eller “De fattiga Klara-systrarna” grundad av Klara av Assisi. 2 dagar senare dog Klara av Assisi. Hon helgonförklarades 2 år senare.9 augusti 1902 kröntes Alexandra av Danmark till drottning av Storbritannien och kejsarinna av Indien när hennes make Edward VII kröntes till kung.9 augusti 1956 marscherade mer än 20000 sydafrikanska kvinnor i protest mot regimens passlagar. Sedan 1995 firas därför National Women’s Day i Sydafrika just den 9 augusti.9 augusti 1979 ockuperade 187 strejkande kvinnliga arbetare från YH perukfabrik huvudkontoret för det koreanska oppositionspartiet Sinmindangs huvudkontor i Seoul. Kvinnorna hade strejkat sedan i april samma år då deras arbetsgivare förklarat att de planerade att stänga fabriken. Genom ockupationen hoppades man få större genomslag för sina krav om att fabriken skulle hållas öppen och lönerna höjas. Efter två dagar stormade 2000 poliser kontoret. De slog och slängde med våld ut de protesterande kvinnorna. En av arbetarna hittades avliden i lokalerna, dödad av polisens våldsamma ingripande. Denna protest och den avsky som polisens våld väckte ses ofta som en katalysator för de prodemokratiska protesterna som startat under 1979 och som i oktober samma år ledde till att den koreanska diktaturen föll.9 augusti 2000 avtäckte Sydafrikas president Thabo Mbeki ett kvinnomonument i Pretoria för att hedra de kvinnor som deltog i kampen motapartheid

Födda

9 augusti 1879 föddes lärarinnan och författaren Jeanna Oterdahl, som bl a var en av föreläsarna på Kvinnliga Medborgarskolan i Fogelstad.9 augusti 1905 föddes Elizabeth Lane, brittisk jurist som 1965 blev den första kvinnan att utnämnas till domare i högsta domstolen. I samband med utnämnandet så adlades hon också traditionsenligt och titulerades därefter Dame Elizabeth Lane.9 augusti 1908 föddes Mary Golda Ross som 1942 blev den första kvinnliga ingenjören vid Lockheed Corporation. Hon brukar också sägas vara den första kvinnliga ingenjören från USA:s ursprungsbefolkning. Hon arbetade bland annat med Agenaprogrammet som var de övningsrymdfarkoster som utvecklades inför Apolloprogrammets månfärder.9 augusti 1963 föddes sångerskan Whitney Houston.

Döda

9 augusti 803 dog bysantiska kejsarinnan Irene som formellt regerade från 797 men även innan dess besatt stor makt och stort inflytande.9 augusti 1942 avrättades Edith Stein, tysk-judisk filosof och karmelitnunna, i Auschwitz. Hon helgonförklarades 1998.9 augusti 1969 mördades skådespelerskan Sharon Tate, i sitt hem, av medlemmar av den så kallade Mansonfamiljen. Tate var vid tillfället gravid i åttonde månaden.

Foto: Lily Laurent

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s