7 augusti

Händelser

7 augusti 1620 ställdes Katarina Kepler in för rätta anklagad för häxeri. Hennes son astronomen Johannes Kepler skötte hennes försvar. Hon satt fängslad i 14 månader utan att erkänna innan sonen lyckades få henne frikänd från anklagelserna.

7 augusti 1980, ett par månader innan hon skulle gå i pension, avskedades polska fackföreningsaktivisten Anna Walentynowicz från Leninvarvet i Gdańsk, för att hon spridit information om fackföreningen och kritiserat regeringen. En vecka senare utbröt en stor strejk på varvet som ledde till att den fria fackföreningen Solidaritet bildades. Strejken blev landsomfattande Solidaritet ses ofta som den rörelse som var den första gnistan som tände ett motstånd mot de kommunistiska regimerna i Öst vilket 10 år senare ledde till kommunismens fall. Walentynowicz sågs som en frihetsikon i Polen och fick även ta emot flera priser för sin insats.

7 augusti 1987 simmade Lynne Cox mellan Stora och Lilla Diomedeöarna (mellan USA och Sovjet) i Berings sund på 2 h och 5 min i 4°C-vatten7 augusti 1909 anlände Alice Ramsey till San Francisco efter att ha kört över amerikanska kontinenten som första kvinna någonsin

Födda

7 augusti 1560 föddes “Blodsgrevinnan” Elisabet Báthory, ungersk grevinna och kanske en av historiens värsta seriemördare.

7 augusti 1869 föddes Ellen Palmstierna, svensk friherrinna, rösträttskämpe, ordförande och delaktig i grundandet av föreningen Rädda Barnen

7 augusti 1876 föddes den nederländska legendariska dansösen och påstådda spionen Mata Hari7 augusti 1933 föddes den sydafrikanska afrikaansspråkiga författaren Wilma Stockenström.

Döda

7 augusti 1890 utfördes den sista avrättningen av en kvinna i svensk historia, då Anna Månsdotter, också kallad Yngsjömörderskan, avrättades.

7 augusti 1907 dog Ellen Sandelin som var en av de första kvinnliga läkarna i Sverige som tog examen 1897. Hon föreläste och skrev böcker om smittsamma sjukdomar och hygien. Hon var också aktiv inom kvinnorättsrörelsens olika organisationer.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s