2 augusti

Händelser

2 augusti 1343 avrättades Jeanne de Clissons make av franske kungen Filip VI vilket fick henne att, som hämnd, starta en karriär som pirat. Under 16 år anföll hennes Svarta flotta franska skepp i Engelska kanalen. 3 män lämnades alltid levande ombord så att kungen skulle få veta.

2 augusti 1848 startade en konferens om kvinnors rättigheter i Rochester, New York. Mötet var ett av de första offentliga sammankomsterna om kvinnosaken i USA. Mötet hade organiserats av kväkarkvinnor och var det första offentliga mötet som valde en kvinna till mötesordförande.

2 augusti 1929 gav sig hertiginnan Mary Russell ut på en rekordflygning på över 10000 miles från England till Karachi och tillbaka på åtta dagar.

2 augusti 1948 avgjordes 100-meters-finalen i de Olympiska spelen i London. Två av de kvinnor som deltog kan särskilt nämnas. Bild 1 – Cynthia Thompson som var den första kvinnliga friidrottaren från Jamaica att delta i en final. Hon slutade på sjätte plats i loppet men kom att bana väg för många generationers framtida framgångsrika sprinters från Jamaica. Efter att hon avslutats sin karriär så arbetade hon som barnläkare. Vinnaren av guldet blev istället fenomenet Fanny Blankers Koen (bild 2). Hon vann fyra guld vid Londonspelen i olika löpgrenar. Hon kallades för “den flygande hemmafrun” och var vid tiden för spelen hela 30 år gammal och hade fött två barn. Det senare ansågs vid tiden kontroversiellt och hon kritiserades av en del debattörer för att hon satsade på sin idrott trots att hon hade barn.

2 augusti 1989 tilläts Pakistan under ledning av Benazir Bhutto, återigen att bli en del av Brittiska samväldet då demokratin återupprättats

Födda

2 augusti 1612 föddes Saskia Uylenburgh, nederländsk porträttmodell, gift med målaren Rembrandt.

2 augusti 1878 föddes Aino Kallas, finsk mångsidig författare och poet som även levde ett stundvis dramatiskt och föränderligt liv.

2 augusti 1930 föddes Inger Sandberg, svensk barnboksförfattare som, tillsammans med sin make Lasse, skapat klassiska barnboksfigurer så som Lilla Anna och spöket Laban.

Döda

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s