1 augusti

Händelser

1 augusti 1785 upptäckte tyska astronomen Caroline Herschel en komet. Hon kan ha varit den första kvinnan att göra en sådan upptäckt.

1 augusti 1828 utropades Ranavalona I till drottning av Madagaskar. Hon hade inte varit en självklar tronföljare men lyckades ta makten genom mäktiga religiösa och militära allierade. Hon var en hård ledare som kom att regera landet med järnhand i över 30 år. Under hennes regeringstid isolerade sig Madagaskar allt mer från omvärlden, handeln minskade och makten knöts allt mer till den traditionella kulturen. Hon lyckades hålla potentiella kolonisatörer borta, delvis genom en större armé, och hon kastade ut eller dödade kristna missionärer.
Hennes hårda styre, militära kampanjer mot minoritetsgrupper, ökat bruk av dödsstraff och tvångsarbete ska ha gjort att Madagaskars befolkning minskade med minst en tredjedel under hennes regeringstid. Av europeiska historier har hon kallats “Madagaskars galna drottning” även om bilden av henne har nyanserats under senare år.

1 augusti 1832 myndigförklarades svensk-franska dansösen Sophie Daguin, som ogift kvinna, efter att hon gjort en ansökan hos kungen. Från 1734 kunde kungen besluta att en ogift kvinna blev myndig om hon hade en dålig förmyndare, men dispenserna var mycket få. 1858 infördes en lagändring som förenklade myndighetsansökan, då ogifta kvinnor kunde söka tillstånd hos domstolar istället för hos kungen. 1863 blev alla kvinnor automatiskt myndiga vid 25 års ålder, men gifte sig kvinnan blev hon åter omyndig med den äkta maken som förmyndare1 augusti 1911 blev Harriet Quimby den första kvinnan i USA att ta flygcertifikat, vilket hon gjorde vid Moisants flygskola i Mineola1 augusti 1938 anlände kärnfysikern Lise Meitner till Kungälv i Sverige efter att hon flytt från det nazistiska Tyskland. Hon besökte väninnan Eva von Bahr, svensk fysiker, som även hjälpte henne även med kontakter som möjliggjorde att hon kunde fortsätta sin forskning i Sverige. Trots att Meitner sedan tidigare varit internationellt uppmärksammat och samarbetat med de ledande fysikerna i Europa så som Otto Hahn i Tyskland så mötte hon i Sverige mer motstånd som kvinnlig forskare än tidigare.
Meitner fortsatte dock sitt samarbete med Otto Hahn, på distans, om kärnklyvning.
Meitner bodde i Sverige fram till 1960 då hon flyttade till Cambridge i England.1 augusti 1944 skrev Anne Frank sin sista anteckning i den senare världsberömda dagboken. Tre dagar senare arresterades hela familjen Frank efter ett anonymt tips.1 augusti 1976 skilde sig skådespelerskan Elizabeth Taylor för andra gången från kollegan Richard Burton, hennes totalt sjätte skilsmässa1 augusti 1980 blev Vigdís Finnbogadóttir världens första demokratiskt valda kvinnliga president då hon började regera som Islands president.

Födda

1 augusti 1910 föddes Gerda Taro, tysk fotograf och journalist som bland annat var krigsfotograf under spanska inbördeskriget. Hon avled 1937 i samband med strider utanför Madrid. Tillsammans med livskamraten Robert Capas skapade Taro en ny typ av krigsfotografi som var närmare de stridande.

Döda

1 augusti 1714 dog Anna Stuart som blev den första regenten av Storbritannien när landet bildades då England och Skottland enades 17071 augusti 1751 dog Helena Arnell, finsk konstnär1 augusti 1903 dog amerikanska äventyrerskan, prickskytten Calamity Jane, 51,Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s