28 juli

Händelser

28 juli 1540 gifte sig Katarina Howard med Henrik VIII och blev hans femte fru. Hon blev senare den andra av hans fruar som avrättades genom halshuggning.

28 juli 1866 blev Vinnie Ream, 18 år, den första kvinnan att få ett betalt konstnärsuppdrag av amerikanska staten för att skulptera Lincoln. Valet av henne var kontroversiell då hon av politikerna ansågs oerfaren och baktalades som en oanständig kvinna då hon var både vacker och smart. Hon fick uppdraget efter en tävling som avgjordes i senaten och hennes helkroppsstaty av Lincoln står än idag i Capitolium i Washington

28 juli 1877 startade Sofia Gumaelius sitt företag “Nya annonsbyrån, landsortspressens egen annonsförmedlare” och lade därmed grunden för ett blivande PR-imperium som gjorde henne till Sveriges mäktigaste i annonsbranschen.

Hon växte upp i Örebro och efter att hennes far dött lämnade hon, som 36-åring, hemmet och flyttade till Stockholm med hjälp av sin bror som var riksdagsman. Han lånade henne även pengar att starta firman med.

Annonsbyrån öppnade på Myntgatan 1A i Stockholm, där Sofia Gumaelius också bodde. Redan efter några månader kunde hon anställa sin första assistent i byrån.

Affärsidéen för byrån var att ta emot annonser från privatpersoner och företag och sedan förmedla dem till de tidningar som passade bäst att nå ut i med annonsbudskapet. Tanken var att göra det så lätt som möjligt för annonsören och att annonsbyrån skulle ta hand om det mesta.

Byrån blev snabbt etablerad och framgångsrik. Några år senare 1883 tog hon ytterligare ett steg mot att bli tidningsvärldens mäktigaste. Hon startade ett nytt företag, “Gumaelius & Kompani”, som ordnade tryckpressar, papper och färg för tidningar. Företagen var framgångsrika och filialer etablerades i både Oslo och London

28 juli 1893 lämnade Kate Sheppard in en petition som krävde kvinnlig rösträtt till Nya Zeelands parlament. Skrivelsen var undertecknad av mer än 25000 kvinnor vilket då var ca en femtedel av Nya Zeelands kvinnliga befolkning

28 juli 1904 gifte sig Jekaterina Svanidze med Josef Stalin i Tiflis i nuvarande Georgien. De var gifta i drygt 3 år innan hon dog i tyfus

28 juli 1939 spelade Judy Garland in låten “Over the Rainbow.” inför premiären av filmen Trollkarlen från Oz.

28 juli 1998 släpptes sångerskan Mary J. Bliges första album “What’s the 411?”

28 juli 1998 fick Monica Lewinsky en långtgående åtalsimmunitet inför att hon skulle vittna om sin relation till president Bill Clinton.

Födda

28 juli 1609 föddes Judith Leyster, nederländsk porträttmålare vars verk genom åren tillskrivits manliga kollegor.

28 juli 1929 föddes ikonen Jacqueline Bouvier, senare Kennedy Onassis,

Döda

28 juli 1285 avled Keran, drottning av Armenien.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s