25 juli

Händelser

25 juli 1554 gifte sig Maria I av England med Filip II av Spanien och gjorde honom till medregent på den engelska tronen25 juli 1901 började brittiska fredsaktivisten Emily Hobhouse att tala på olika offentliga möten i England för att upplysa allmänheten om förhållandena i de brittiska koncentrationsläger som fanns i Sydafrika under det Andra boerkriget. Hon hade besökt lägren tidigare under året. Britterna hade samlat boerbefolkningen, framför allt kvinnor och barn, i överfulla läger med dåliga sanitära förhållanden, för lite mat och med sjukdomar som spred död bland de som hölls i lägren. Tusentals kvinnor och barn dog av de dåliga förhållandena i lägren. Hobhouse hade i juni överlämnat en rapport om förhållandena i lägren till de brittiska myndigheterna som svarat med att tillsätta en kommission som besökte lägren och till myndigheternas förtret bekräftade de Hobhouses observationer. I efterhand beräknas att en fjärdedel av boerbefolkningen dog i lägren. Majoriteten av dem var barn. Hobhouse blev senare hedersmedborgare i Sydafrika.25 juli 1917 dömdes Mata Hari, exotisk dansare och påstådd spion till döden i en rättegång i Frankrike.25 juli 1918 blev Annette Adams den första kvinnliga distriktsåklagaren i USA.25 juli 1937 skadades krigsfotografen Gerda Taro som befann sig vid krigsfronten utanför Madrid under spanska inbördeskriget. Hon avled av skadorna dagen efter, 26 år gammal. Taro, som egentligen hette Gerta Pohorylle, var en tysk judinna, som lämnat Tyskland fem år tidigare efter att ha engagerat sig i kampen mot nazisterna. I Paris lärde hon känna den ungerske fotografen Endre Friedmann, senare känd som Robert Capa. Tillsammans började de arbeta som pressfotografer och kom att bland annat ta banbrytande bilder från krigets Spanien.25 juli 1944 greps den 23-åriga brittiska SOE-agenten Eileen Nearne av tyskarna i Paris. Hon hade sedan mars samma år arbetat som agent i Paris för att säkra finansiering och resurser till motståndsrörelsen. Hon fördes senare till koncentrationslägret Ravensbruck men lyckades fly25 juli 1978 föddes Louise Brown, världens första sk provrörsbarn. Först några år senare blev konstgjord befruktning möjlig i Sverige.25 juli 1984 blev sovjetiska kosmonauten Svetlana Savitskaja den första kvinnan som genomfört en rymdpromenad.25 juli 2007 svor Pratibha Patil predidenteden i Indien. Hon var första kvinna på posten som president i landet.

Födda

25 juli 1890 föddes Nanna Svartz, svensk läkare som 1937 blev Sveriges första kvinnliga professor vid en svensk statlig högskola (Karolinska institutet). Hon utvecklade även läkemedlet Salazopyrin som fortfarande används för behandling av inflammatoriska tarmsjukdomar.25 juli 1920 föddes Rosalind Franklin, brittisk kemist, känd för sina studier om molekylers strukturer och kristaller. Mest känd blev hon dock för sitt bidrag till bestämmelsen av DNA-molekylens uppbyggnad.25 juli 1923 föddes svenska författaren Maria Gripe som bl a skrev många och fantastiska barn- och ungdomsböcker.25 juli 1928 föddes journalisten Clotye Murdock Larsson i Memphis Tennessee. Hon var anställd på tidskriften Ebony där hon skrev uppmärksammade reportage om rasmotsättningar i USA. Hon skrev t ex om mordet på 14-årige Emmett Till som mördades då han visslat efter en vit kvinna
I slutet av 50-talet gifte sig Clotye med svensken Lars-Åke Larsson. På 70-talet flyttade de till Sverige där hon bodde fram till sin död 2009. Clotye skrev även boken “Marriage Across the Color Line”.

Döda

25 juli 1988 mördades barnskådespelerskan Judy Barsi, känd från bland annat Hajen, av sin psykiskt sjuke far. Judy var bara 10 år gammal.Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s