21 juli

Händelser

21 juli 1656 vann Elizabeth Key Grinstead sin och sin sons frihet från slaveri i en rättegång Viriginiakolonin i Amerika. Hon vann rättegången genom att hävda att eftersom hennes far var engelsman, så fanns ingen laglig grund att hålla henne i slaveri. Hon var en av de första som vann en rättstvist för att befrias från slaveriet. Som svar stiftades en lag för att barn skulle överta moderns sociala status, fri eller slav, istället för faderns vilket var tidigare praxis.

21 juli 1899 grundades Dansk Sygeplejeråd som fungerade som fackförening för Danmarks sjuksköterskor. Drivande kraft bakom var sjuksköterskan Charlotte Norrie.

21 juli 1942 skiljde sig skådespelerskan Mae West från vaudevilleartisten Frank Wallace efter 31 år som gifta.

21 juli 1960 tillträdde Sirimavo Bandaranaike som Ceylons premiärminister och därmed den första kvinnan i världen på en sådan post.

21 juli 1964 slog nya zeeländska Mildred Simpson världsrekordet i maraton då hon sprang på 3:19:33, ett rekord som stod sig i ca 4 år.

21 juli 1969 öppnade National Women’s Hall of Fame i Seneca Falls, New York som lyfter fram kvinnor i den amerikanska historien

Födda

21 juli 1736 föddes svenska konstnären Ulla Adlerfelt som under sin karriär kom att väljas in kungliga konstakademin

Döda

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Swisha 20 kronor till 070-6932416

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s