17 juli

Händelser

17 juli 1585 upptäckte engelska spioner, lojala till Elisabeth I, en konspiration mot drottningen iscensatt av A. Babington och Maria Stuart. Under mer än ett år kunde spionerna läsa de kodade meddelandena som skickades mellan Babington och Stuart innan konspirationen avslöjades

17 juli 1762 blev Katarina II (den stora) tsarina av Ryssland efter mordet på Peter III. Redan 8 dagar tidigare hade hon utropats som kejsarinna efter en oblodig kupp men efter mordet var hon också rättmätig arvtagare till tronen.

17 juli 1794 avrättades 16 karmeliternunnor, sedermera kallade martyrerna från Compiègne, under franska revolutionens skräckvälde.

17 juli 1959 hittade Mary Leakey, brittisk antropolog och arkeolog, en fossil skalle av en tidigare okänd sorts förmänniska som kom att kallas Zinjanthropus boisei

17 juli 1972 anställdes Susan Roley Malone och Joanne Pierce Misko i amerikanska FBI och blev därmed de första kvinnliga FBI-agenterna. Roley Malone hade en bakgrund som marinkårssoldat medan Pierce Misko hade en något ovanligare bakgrund – hon hade varit nunna i 10 år innan. FBI:s tidigare chef J. Edgar Hoover hade haft som regel att inte anställa kvinnor som agenter. När han dog i maj 1972 öppnades nya vägar in i byrån för kvinnor se om ville arbeta som agenter.

17 juli 1979 utsågs franska juristen och politikern Simone Veil till Europaparlamentets talman som första kvinna någonsin. Veil var förintelselseöverlevare, tidigare hälsominister i Frankrike och känd för att ha fått igenom lagar om rätt till abort och preventivmedel i Frankrike

17 juli 1990 gifte sig Suha Tawil PLO-ledaren Yassir Arafat. Äktenskapet hemlighölls i 15 mån medan katolska Tawil konverterade till islam.

Födda

17 juli 1890 föddes Hilma Granqvist, folkskollärare, Palestinaforskare samt Finlands första kvinnliga filosofie doktor i sociologi. Hon gjorde fältarbete i Palestina 1925–1931. Hon blev filosofie doktor i sociologi 1932 och fick Nordiskt populärvetenskapligt litteraturpris 1939.

17 juli 1898 föddes Berenice Abbott, amerikansk fotograf som bland annat var verksam i Paris där hon gjorde ett stort antal porträtt av parisiska konstnärer, författare och aristokrater.

17 juli 1954 föddes Angela Merkel sedemera den första kvinnan på förbundskanslerposten i Tyskland.

Döda

17 juli 1793 avrättas Charlotte Corday fyra dagar efter att hon mördat revolutionären Paul Marat.

17 juli 1959 avled legendariska sångerskan och låtskrivaren Billie Holiday “Lady Day” en av tidernas största jazz- och bluessångerskor.
Hon hade under många år missbrukat droger och alkohol. Hon avled av hjärtstopp orsakat av leverskador till följd av sitt missbruk.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s