16 juli

Händelser

16 juli 1880 blev Emily Stowe den andra kvinnan i Kanada som fick licens att arbeta som läkare i landet. Hon hade dock praktiserat sedan flera år tillbaka med en licens från USA.16 juli 1892 gifte sig Alice Hoschedé med konstnären Claude Monet. Paret hade levt tillsammans länge trots att Alice var gift med en annan16 juli 1911 blev argentinska kvinnorättskämpen Julieta Lanteri den första kvinnan i Sydamerika att rösta i ett officiellt val. Då hon detaljstuderat landets lagar lyckades hon övertyga valnämnden att acceptera hennes röst. Kvinnor i Argentina fick inte rösträtt förrän 1947.16 juli 1934 fastslogs brasilianska kvinnors rösträtt i den brasilianska grundlagen efter den vallag som antagits två år tidigare. I vissa delar av Brasilien hade kvinnor fått rösträtt redan 1926. Rösträttsfrågan hade drivits av den feministiska rörelsen sedan slutet av 1800-talet och hade föreslagits att inkluderas i grundlagen 1891. Frontkvinnan i rösträttsrörelsen var Berta Lutz som genom debattartiklar manade till organisering av landets bildade kvinnor för rösträtten.16 juli 1961 satte Iolanda Balaş från Rumänien sitt 14:e och sista världsrekord i höjdhopp på 1,91 meter. Rekordet stod sig i mer än 10 år.16 juli 2004 dömdes Martha Stewart till 5 månaders fängelse för ekonomisk brottslighet.

Födda

16 juli 1194 föddes Klara av Assisi, italiensk nunna som 1212 grundade Fransiskanerordens kvinnliga gren Klarissorna16 juli 1862 föddes Ida B. Wells, amerikansk grävande journalist och ledare i den tidiga medborgarrättsrörelsen. Hon dokumenterade lynchningar av afroamerikaner och publicerade artiklar om detta och andra kränkningar som svarta utsattes för och arrangerade bojkotter av företag.16 juli 1911 föddes Ginger Rogers, en av 1900-talets mest framgångsrika dansare och skådespelare16 juli 1942 föddes australiensiska tennislegenden Margaret Smith Court som blev den första kvinnan att vinna en Grand Slam.

Döda

16 juli år 678 dog Muhammeds hustru Aisha, som sägs ha varit hans favorit. Efter profetens död gick hon ut i strid mot kalifen Ali ibn Abi Talib.16 juli 1546 brändes Anne Askew på bål i London efter att hon torterats i sträckbänk i Towern. Hon var en poet och protestant som anklagades för kätteri.Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s