14 juli

Händelser

14 juli 1430 överlämnades tillfångatagna Jeanne d’Arc av burgunderna till biskopen av Beauvais som sedan överlämnade henne till engelsmännen

14 juli 1789, i samband med revolutionsstarten, spreds flygblad i Paris som uppmanade kvinnor att ta värvning i en gruppen Bellonas amasoner. Det var en fiktiv bataljon av kvinnliga soldater som aldrig blev verklighet men som visar att kvinnor var beredda att ta till vapen. De var uppkallade efter en antik krigsgudinna som hette Bellona. Några år senare bildades ett kvinnligt garde i staden Pérouges som kallade sig ”Bellonas garde”.

14 juli 1808 blev tjänsteflickan Marie Paradis den första kvinnan att nå toppen på Europas högsta berg Mont Blanc.

14 juli 1885 fick Sarah E. Goode patent för uppfinningen av ett sängskåp som skulle spara utrymme i trånga hus och lägenheter. Goode var född i slaveri i den amerikanska Södern och frigavs som barn efter det amerikanska inbördeskriget. Hon brukar ofta anges som den första afroamerikanska kvinnan att få ett patent i USA på en uppfinning. Dock har man hittat andra afroamerikanska kvinnor som fått patent tidigare men som undertecknat sina handlingar med ett “X” och därför inte varit synliga i arkiven.

14 juli 1956 satte rumänska höjdhopparen Iolanda Balaș sitt första världsrekord i Bukarest. Rekordet var på 1,75 meter och under hennes tid som aktiv kom hon att höja det successivt med ytterligare 16 cm.

14 juli 1957 valdes Rawya Ateya in i egyptiska parlamentet som första kvinnan i arabvärlden vald till ett nationellt parlament.

14 juli 1960 startade brittiska Jane Goodall sin 40 år långa studie av schimpanser i Gombe Stream nationalpark i Tanzania.

14 juli 1966 gifte sig franska skådespelerskan Brigitte Bardot med tyska miljonären Gunter Sachs i Las Vegas.

Födda

14 juli 1868 föddes brittiska arkeologen och mellanösternkännaren Gertrude Bell som bla hade en roll i etablerandet av en modern stat i Irak

Döda

14 juli 1704 dog Sofia Aleksejevna, prinsessa och regent av Ryssland. Hon regerade från 1682 till 1689 som förmyndare för sina två bröder, de samregerande tsarerna Peter den store och Ivan V.14 juli 1817 dog Madame Germaine de Staël, 51 år gammal. Hon var en fransk författare vars litterära salong var en central punkt under franska revolutionen.Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s