10 juli

Händelser

10 juli 1040 red Lady Godiva, enligt legenden, naken genom engelska staden Coventry för att protestera mot att hennes make Earlen beskattade folket för hårt.10 juli 1553 utropades 16-åriga Jane Gray till drottning av England när hennes fars kusin Edvard VI dött. Hon avsattes dock endast nio dagar senare av Edvards syster Maria som istället utropades till drottning

10 juli 1917 greps feministen och anarkisten Emma Goldman för att ha försökt övertala män att inte registrera sig som soldater i USAs armé.

10 juli 1919 röstade Nederländernas parlaments första kammare för att införa rösträtt för kvinnor.10 juli 1936 skrev sångerskan Billie Holiday låten “Billie’s Blues” strax innan den spelades in samma dag.10 juli 1942 beordrade Heinrich Himmler att romska och judiska kvinnor i koncentrationslägret Ravensbruck skulle steriliseras.10 juli 1981 frigavs Isabel Perón, som tidigare varit Argentinas president (1974-1976), efter fem års husarrest sedan hon avsatts av militärjuntan.10 juli 1999 vinner USAs landslag guld i fotbolls-VM för damer. Finalen, som spelades mot Kina, avgjordes med straffar

Födda

10 juli 1724 föddes uppfinnaren och grevinnan Eva Ekeblad, den första kvinnan som valdes in i Vetenskapsakademin år 1748.10 juli 1875 föddes Mary McLeod Bethune, dotter till frigivna slavar i en syskonskara med 16 barn i Mayesville, South Carolina. Hon ägnade större delen av sitt liv till att stärka afroamerikaners frihet, rättigheter och möjligheter. 1904 startade hon en privat skola för afroamerikanska elever i Daytona, Florida som blev en av få möjligheter till utbildning.
Hon var aktiv i och grundade kvinno- och medborgarrättsorganisationen National Council of Negro Women 1935. Organisationen lyfte och drev utvecklingsprogram för afroamerikanska kvinnliga ledare. Organisationen fick stor betydelse för den uppvaknande medborgarrättsrörelsen som växte sig stark under mitten av 1900-talet.

10 juli 1931 föddes Alice Munro, kanadensisk författarinna och mottagare av Nobelpriset i litteratur 2013.

Döda

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s