9 juli

Händelser

9 juli 1540 annullerades äktenskapet mellan Anna av Kleve och Henrik VIII av England, bara ca 6 månader efter bröllopet.

9 juli 1790 tog Dorothea Maria Lösch, enligt osäkra källor, kontrollen över svenska skeppet Armida under sjöslaget vid Svensksund då alla officerare stupat eller sårats. För detta hjältedåd ska hon senare ha belönats av Gustaf III med en fullmakt att vara kapten i svenska flottan. Denna historia omnämns egentligen bara i en källa, i Wilhelmina Stålbergs biografiska lexikon Anteckningar om svenska quinnor från 1864. Så här skrev hon om Lösch: “Bland qvinnor som utmärkt sig för mod och tapperhet intager fru Theslöf ett framstående rum. I det större, afgörande sjöslaget vid Svensksund den 9 Juli 1790 kommenderade hon skeppet “Armida”, sedan alla officerarne derpå dels stupat, dels sårats, dels beordrats till andra fartyg. För denna hjeltebragd fick hon af konung Gustaf III såsom belöning en fullmakt att vara kapten vid svenska flottan. Fullmakten lärer ännu finnas i behåll.” Det verkar dock som att denna fullmakt försvunnit och att skeppet Armida inte går att hitta i förteckningar över skepp från slaget.

9 juli 1982 väcks Drottning Elizabeth II av att 33-årige Michael Fagan tagit sig förbi all säkerhet in i hennes sovrum på Buckingham Palace.

Födda

9 juli 1511 föddes Dorothea av Sachsen-Lauenburg, drottning av Danmark efter ett mindre lyckligt giftemål med Kristian III. Hon var politiskt aktiv och hade inflytande över tillsättande av politiska uppdrag och över hovets intriger.

9 juli 1764 föddes brittiska författarinnan Ann Radcliffe som skrev gotiska romaner som influerade framtida författare så som 1800-talets engelska romantiker.

9 juli 1858 föddes Kaikhusrau Jahan Begum, regerande och progressiv monark som styrde Bhopal (1901-1926) som numera är en del av Indien. Hon förbättrade levnadsvillkoren för folket genom att fokusera på utveckling av utbildning för kvinnor och folkhälsa ex vaccinationsprogram. Hon var den fjärde i raden av kvinnor som styrt riket sedan tidigt 1800-tal vilket var unikt bland kungahus i samtiden.

9 juli 1935 föddes Mercedes Sosa, argentinsk folksångerska, som framförde politiska sånger om ämnen som kampen mot krig och diktatur samt striden för urbefolkningens och bönders rättigheter. Hennes första album släpptes 1962 och under slutet av 60-talet turnerade hon världen över med sin musik. Under militärdiktatur en i Argentina stannade hon i landet men hennes musik förbjöds och så småningom arresterades hon men lyckades fly till Spanien där hon levde under några år på 1980-talet. Hon återvände till Argentina när militärjuntan föll.

Döda

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s