6 juli

Händelser

6 juli 1913 hade stumfilmen “The Suspense” premiär i USA. Filmen var skriven och regisserad av Lois Weber som dessutom spelade filmens kvinnliga huvudroll. Filmen är ett av det första kända exemplet på att använda split screen för att visa parallella händelser i filmens handling (bild 2). Den innehöll också en tidig biljaktscen.Lois Weber brukar kallas den viktigaste kvinnan i den tidiga amerikanska filmindustrin då hon skrev, producerade och regisserade mellan 300-400 filmer varav endast ett 20-tal är bevarade. Flera av hennes filmer blev kontroversiella då de tog upp ämnen som rasism, preventivmedel och abort mm. Hon var också tidig med att experimentera med ljudfilm.

6 juli 1942 gick 13-åriga Anne Frank tillsammans med sin familj under jorden för att gömma sig i Amsterdam undan nazisternas förföljelser.

6 juli 1957 blev amerikanska tennisspelaren Althea Gibson den första afroamerikanen att vinna den prestigefyllda turneringen Wimbledon.

6 juli 1971 gifte sig sångerskan Agnetha Fältskog med musikern Björn Ulvaeus några år innan ABBA bildades

Födda

6 juli 1823 föddes Sophie Adlersparre feminist och pionjär i den svenska kvinnorörelsen. Hon startade tillsammans med Rosalie Olivecrona Nordens första kvinnotidskrift “Tidskrift för hemmet” 1859 och 1884 var hon med och grundade Fredrika Bremerförbundet.

6 juli 1907 föddes konstnären Frida Kahlo som känns igen från hennes surrealistiska och expressionistiska porträtt.

Döda

6 juli 1943 begick svenska sångerskan Ulla Billquist (Min soldat m fl) självmord i sin lägenhet i Stockholm. Billquist var gift 3 gånger men på senare år har det kommit fram att hon även hade relationer med kvinnor vilket kunde ha skapat en skandal.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s