3 juli

Händelser

3 juli 1449 gifte sig Maria av Gueldres med Jakob II och blev därmed drottning av Skottland. Paret fick sju barn inkl tronföljaren Jakob III

3 juli 1457 blev Dorotea av Brandenburg för andra gången krönt till Sveriges drottning. Hon kontrollerade delar av Sverige fram till sin död 1495.

3 juli 1782 deltog Deborah Sampson i sin första strid. Hon hade utklädd till man tagit värvning i den amerikanska armén under Frihetskriget. Hon sårades med två kulor i låret och ett skärsår i huvudet. Hon ville inte ha sjukvårdarnas hjälp men togs ändå till sjukhuset. Läkare hjälpte henne med såret på huvudet men de hann inte ta hand om kulorna i benet innan Sampson lämnade sjukhuset. Hon var rädd att bli avslöjad som kvinna och tog därför själv ut en av kulorna med sin pennkniv.

3 juli 1906 bröts den så kallade “Belägringen” av rösträttskvinnan Dora Montefiore hem. Hon hade i slutet av maj barrikaderat dörren till sitt hem för att hålla kronofogdarna ute, där de väntade redo att beslagta hennes ägodelar. Anledningen till detta var att hon hade vägrat betala skatt så länge hon som kvinna inte fick rösträtt. Tillsist hade domstolen beslutat om utmätning. “I am resisting payment of, not rates, but the Imperial taxes. I pay my rates willingly and cheerfully, because I possess my municipal vote. I can vote for the Borough and County Councils, and on the election of Guardians.” var ett uttalande från Montefiore. I sex veckor höll hon och hennes hushållerska kronofogdarna ute. Utanför hennes hus demonstrerade aktivister från rösträttsrörelsen och Montefiore talade dagligen till folket utanför från sitt fönster på ovanvåningen. Protesten väckte stor uppmärksamhet även internationellt och Montefiore hoppades att den skulle inspirera fler kvinnor att skattevägra. Belägringen bröts tillsist när kronofogdarna med en kofot bröt upp Montefiores ytterdörr när hon lämnat hemmet för att delta i en demonstration till stöd för fängslade suffragetter. Väl inne i huset konfiskerades en del silverföremål.

3 juli 1919 antogs den skånska flygpionjären Elsa Andersson som elev vid Enoch Thulins flygskola på Ljungbyhed.

3 juli 1958 fick muslimska kvinnor i Franska Algeriet tillsist rösträtt, mer än 14 år senare än andra franska kvinnor som fick rösträtt 1944

Födda

3 juli 1746 föddes Sofia Magdalena av Danmark, gift med Gustav III och Sveriges drottning 1771–1792. Hon är kanske mest känd för de äktenskapsproblem som hon och Gustav hade och att det tog 11 år att fullborda äktenskapet.

3 juli 1860 föddes Charlotte Perkins Gilman amerikansk poet, sociolog och feminist som belyste den ekonomiska ojämlikheten mellan könen. Hon kallas ibland för den feministiska nationalekonomin moder och menade att skillnaden mellan könen inte var biologisk utan institutionell.

Döda

3 juli 1642 dog Maria av Medici 67 år gammal, Frankrikes drottning 1600–1610 och förmyndarregent 1610–1617.

3 juli 2007 dog Alice Timander, 91 år gammal, svensk tandläkare, premiärlejon och skådespelare.

Gillar du innehållet i våra kanaler? Bjud på en kaffe! Gå in på Ko-fi och skicka en kaffe eller swisha 20 kronor till 070-6932416!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s